Krievija sankciju dēļ zaudējusi 76 lidmašīnas, paziņo amatpersona (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievija ir zaudējusi 76 pasažieru lidmašīnas, jo pēc pagājušā gada iebrukuma Ukrainā pret Krievijas aviācijas nozari tika noteiktas sankcijas, to sarunā ar aģentūru RBC atzinis transporta ministrs Vitālijs Saveļjevs.

Pēc viņa teiktā, Krievija tika “negaidīti pārsteigta”, un tika arestētas 76 lidmašīnas, kas ārzemēs atradās tehniskajās stāvvietās, tehniskajā apkopē vai lidostās.

Krievijas aviokompāniju lidmašīnas, kas lidoja uz ārvalstīm, kuras pievienojās sankcijām, lielākoties piederēja ārvalstu uzņēmumiem un Krievijas pārvadātāji tās no viņiem nomāja.

Par Krievijas lidmašīnu arestiem ir ziņots jau iepriekš, taču pirmo reizi ir nosaukts to lidmašīnu skaits, kuras aviokompānijas zaudējušas sankciju dēļ. Pēc Saveļjeva teiktā, Krievija pašlaik ekspluatē 1167 pasažieru lidmašīnas. Lielākā daļa no tām ir ārvalstu ražojumi.

Pēc sankciju ieviešanas nomātās lidmašīnas tika nodotas Krievijas reģistrā un apdrošinātas Krievijas apdrošināšanas sabiedrībā. Kā toreiz atklāti izteicās Saveljevs, “mēs paņēmām svešu īpašumu”. Pagājušā gada jūnijā ministrs ziņoja, ka Krievijas aviosabiedrības turpināja veikt lidojumus uz 11 valstīm, kuras bija garantējušas, ka lidmašīnas netiks konfiscētas.

Kopš 2022. gada februāra starp Krieviju un Rietumvalstīm nav tiešo lidojumu - sankcijas ietver aizliegumu Krievijas lidmašīnām lidot uz Rietumvalstīm un otrādi. Uzņēmumi “Boeing” un “Airbus” ir apturējuši rezerves daļu piegādes uz Krieviju un pārtraukuši Krievijas aviokompāniju lidmašīnu tehnisko apkopi un atbalstu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu