Indijas okeānā lidrobota uzbrukumā cietis Izraēlas magnātam piederošs kuģis (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Izraēlas miljardierim piederošam konteineru kuģim Indijas okeānā, uzbrucis, iespējams, Irānas bezpilota kaujas lidrobots, sestdien paziņoja ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Domājams, ka uzbrukums Francijas kuģniecības "CMA CGM" kravas kuģim "Symi", kuram ir Maltas karogs, veikts starptautiskos ūdeņos ar trīsstūra formas lidrobotu "Shahed-136". Lidrobots eksplodēja, sabojājot kuģi. Neviens no apkalpes locekļiem nav cietis.

ASV varasiestāžu rīcībā esošā izlūkošanas informācija norādot uz Irānas paramilitārās Revolucionārās gvardes saistību ar uzbrukumu.

Ar Irānas atbalstīto Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah" saistītais kanāls "Al Mayadeen", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēstīja, ka Indijas okeānā ir uzbrukts Izraēlas kuģim.

"CMA CGM" atteicās komentēt situāciju, aicinot sazināties ar kuģa īpašnieci - Singapūrā bāzēto "Eastern Pacific Shipping", kuru kontrolē Izraēlas miljardieris Idans Ofers.

Pēdējo dienu laikā "Symi" apkalpes uzvedība liecināja par iespējamu apdraudējumu. Kopš otrdienas, kad kuģis izgāja no Dubaijas Džebelali ostas, bija izslēgta kuģa automātiskās identifikācijas sistēma. Iepriekš kuģim šī sistēma bija izslēgta, kad tas kuģoja Sarkanajā jūrā gar Jemenu, kur bāzējas Irānas atbalstītie hutiešu nemiernieki.

Novembra vidū tika ziņots, ka Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki Sarkanajā jūrā nolaupījuši Izraēlas magnāta Abrahama Ungara uzņēmumam piederošu kravas kuģi.

Pērn novembrī ar "Eastern Pacific Shipping" saistīts naftas tankkuģis "Pacific Zircon", kuram ir Libērijas karogs, cieta uzbrukumā netālu no Omānas krastiem. Arī par šo uzbrukumu aizdomās tika turēta Irāna.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu