2014. gadā bijušajam policistam Sergejam Hadžikurbanovam tika piespriests 20 gadu cietumsods par līdzdalību liberālā laikraksta "Novaja Gazeta" pētnieciskās žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavībā 2006. gadā. Tagad, tikai deviņus gadus pēc soda izciešanas, Hadžikurbanovs tika apžēlots, jo sešus mēnešus piedalījās Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzsāktajā karā Ukrainā. Putins uzskata, ka tādējādi Hadžikurbanovs apliecinājis savu patriotismu.

Hadžikurbanovs nebūt nav vienīgais vardarbīgais noziedznieks, kas Krievijā izpelnījies apžēlošanu, pievienojoties Putina armijai Ukrainā. Tā ir prakse, ko iedvesmojis neviens cits kā Jevgeņijs Prigožins, kurš gāja bojā lidmašīnas sprādzienā divus mēnešus pēc tam, kad viņa vadītā grupējuma "Vagner" algotņi jūnijā sarīkoja neveiksmīgu dumpi.

Neraugoties uz viņa nelāgo galu, Prigožins ilgu laiku bija svarīgs Putina sabiedrotais. Viņš vadīja "troļļu fermu", lai veidotu Krievijas propagandas stāstus, un izvietoja savus "Vagner" kaujiniekus Āfrikas valstīs, lai daļēji iegūtu piekļuvi tādiem resursiem kā zelts un urāns, nereti apmaiņā pret vietējo līderu dzīvības un interešu aizsargāšanu. "Vagner" kareivji bija arī vajadzīgi karā Ukrainā, piedaloties dažās no asiņainākajām kaujām, piemēram, mēnešiem ilgajā cīņā par Bahmutu.

Pirms saistīšanās ar Putinu Prigožins bija notiesāts noziedznieks, kurš 80. gados deviņus gadus pavadīja aiz restēm par

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X