Baltkrievijas režīms veic kratīšanas opozīcijas aktīvistu dzīvesvietās (1)

TVNET/LETA/AFP/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Baltkrievijas varasiestādes otrdien, 28. novembrī, paziņojušas, ka veikušas kratīšanas opozīcijas aktīvistu dzīvesvietās pirms nākamgad paredzētajām parlamenta vēlēšanām.

Opozīcijas izveidotā Koordinācijas padome ļāvusi noprast, ka gatavojas rīkot alternatīvas vēlēšanas.

Kratīšanas veiktas vismaz sešu trimdā dzīvojošo un ar Koordinācijas padomi saistīto opozicionāru mājās, tajā skaitā ekonomista Sergeja Čalija un opozīcijas rindās pārgājušā kādreizējā ministra Pāvela Latuško dzīvesvietās.

"Kratīšanas veiktas, lai savāktu pierādījumus par šobrīd veiktajām noziedzīgajām darbībām," teikts Baltkrievijas izmeklēšanas komitejas paziņojumā.

Vienlaikus komiteja norādījusi, ka tiek apzināti "aizdomās turamo" nekustamie īpašumi, lai tos vēlāk konfiscētu. 

Latuško informējis, ka kratīšanas notikušas arī viņa līdzgaitnieku mājās.

Kopumā visā valstī pārmeklētas vairāku desmitu aktīvistu un viņu tuvinieku dzīvesvietas.

"Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju tas notiek vienlaicīgi, masveidīgi un attiecas uz daudziem Baltkrievijas demokrātisko spēku pārstāvjiem," norādījis diktatora Aleksandra Lukašenko režīma bijušais diplomāts, kas 2020.gadā pieslējās opozīcijai.

Kopš masu protestiem pret vēlēšanu rezultātu viltošanu, kas sākās 2020.gada augustā, bet līdz 2021.gada sākumam tika nežēlīgi apspiesti, faktiski visi opozīcijas līderi bijuši spiesti doties trimdā vai atrodas cietumā.

Nākamā gada februārī Lukašenko totalitārais režīms iecerējis organizēt kārtējo vēlēšanu farsu, kurā šoreiz, domājams, piedalīsies tikai varasiestāžu izraudzīti kandidāti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu