Rīgas pašvaldība vērsīsies tiesā par Skanstes revitalizācijas projektu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis.
Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis. Foto: Lita Millere/LETA

Rīgas pašvaldība vērsīsies tiesā, lai atgūtu zaudējumus Skanstes revitalizācijas projektā, trešdien, 29. novembrī, preses konferencē informēja Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Viņš uzsvēra, ka tas tiks darīts, jo projekta īstenošanā veikta nekvalitatīva izpēte, kuras dēļ projekts sadārdzinās.

Ķirsis pagaidām neatklāja, pret ko konkrēti varētu vērsties tiesā pašvaldība, kā arī cik lielu summu plānots atgūt.

Ķirsis norādīja, ka pašvaldība plāno pieņemt lēmumu par papildu finansējuma piešķiršanu projekta īstenošanai. Ja tas tiks īstenots, nepastāvēs risks zaudēt Eiropas fondu naudu.

Savukārt, ja tiktu pieņemts lēmums projektu neīstenot, tad būtu jāatdod vairāk nekā seši miljoni eiro, turklāt tiktu zaudēts arī projekta īstenošanā ieguldītais finansējums un pamazām ietu postā jau pabeigtais, un šajā apkaimē tiktu atstāta postaža.

LETA jau ziņoja, ka šodien Rīgas domes sēdē plānots lemt par papildus 9,3 miljonu eiro piešķiršanu Skanstes revitalizācijas projektam

Līdz ar to no sākotnēji plānotajiem 10 miljoniem eiro projekta izmaksas, vairākkārt pieaugot, palielināsies līdz nepilniem 21,5 miljoniem eiro.

Pašvaldībai nākas lemt par līdzekļu piešķiršanu šim projektam, lai nezaudētu līdz šim ieguldītās finanses, tai skaitā Eiropas Savienības līdzekļus.

Iepriekš Finanšu un administrācijas lietu komitejā izskanēja, ka problēmas ar projekta īstenošanu bijušas jau no projektēšanas brīža un turpinājās arī būvniecības procesā.

Kā ziņots, pašvaldības līgums ar Centrālo finanšu līgumu aģentūru (CFLA) par Skanstes revitalizācijas pirmo kārtu tika noslēgts 2020.gada 16.janvārī. Savukārt 2020.gada 18.martā tika noslēgts līgums par projekta būvdarbu izpildi starp Pilsētas attīstības departamentu un personu apvienību "RR-Eko", kurā ietilpst SIA "Riga rent", SIA "Eko osta" un SIA "Baltijas būve".

Pagājušajā gadā tika konstatētas problēmas projekta īstenošanas gaitā. Tās bija saistītas ar neatbilstošu grunti.

Minētā projekta mērķis ir nodrošināt iepriekš degradētas teritorijas revitalizāciju un izveidot plaši pieejamu un daudzfunkcionālu publisko ārtelpu, kurā tiek integrēta Skanstes apkaimei un Rīgai vitāli svarīgā lietus ūdens savākšanas sistēma dīķu un kanālu veidā. Ap to tiek veidota mūsdienīga sabiedrībai brīvi pieejama daudzfunkcionālā zaļā zona, kas ikdienā Rīgas iedzīvotājiem un tās viesiem dos iespēju pasīvai un aktīvai atpūtai

Plānota arī vērienīga inženierkomunikāciju izbūve, lai ierīkotu ūdensvadu, sadzīves kanalizāciju, lietusūdens kanalizāciju un ielu apgaismojumu, kā arī ielu lietusūdens uzkrāšanas un novadīšanas sistēmu.

Teritorijas labiekārtojuma un apstādījumu koncepcija ir balstīta uz Skanstes lokālplānojumā izstrādātiem atklātās virsūdeņu novadīšanas sistēmas un vienotas publiskās ārtelpas labiekārtojuma principiāliem risinājumiem.

Skanstes revitalizācijas projekta 1. kārtas darbus sākotnēji bija plānots pabeigt līdz 2022.gada beigām.

Pirms Rīgas domes sēdes paredzēta preses konference, kurā piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis (JV) un Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu