Spānijas premjera izteikumu dēļ Izraēla atsauks no Madrides vēstnieku

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Spānijas premjers Pedro Sančess
Spānijas premjers Pedro Sančess Foto: EPA/Scanpix

Izraēla atsauks savu vēstnieku no Madrides saistībā ar Spānijas premjerministra Pedro Sančesa izteikumiem par Izraēlas militāro operāciju Gazas joslā, ceturtdien paziņojis Izraēlas ārlietu ministrs Eli Koens.

"Spānijas premjerministra šokējošo piezīmju dēļ (..) es esmu nolēmis izsaukt Izraēlas vēstnieku Spānijā uz konsultācijām Jeruzalemē," vietnē "X" paziņoja Koens.

Sančess intervijā izteicās, ka viņam ir nopietnas šaubas par Izraēlas rīcības likumību Gazas joslā, ziņu aģentūrai AFP pavēstīja kāda Izraēlas amatpersona, norādot, ka tā "nav pirmā reize", kad Spānijas līderis pauž šādus uzskatus.

Sančess ir vairākkārt kritizējis Izraēlas militāro kampaņu Gazas joslā, ko Izraēla sāka pēc palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" 7.oktobra uzbrukuma. Viņa izteikumu dēļ pieaugusi diplomātiskā spriedze starp Izraēlu un Spāniju.

Sančess ceturtdien intervijā Spānijas sabiedriskajai televīzijai sacīja, ka pasaulei Izraēlai jāpieprasa, lai tā savas darbības balstītu uz starptautiskajām cilvēktiesībām. Viņš piebilda, ka

"ņemot vērā attēlus, ko mēs redzam, un pieaugošo bojāgājušo skaitu, īpaši zēnu un meiteņu, man ir nopietnas šaubas".

Izraēla ir arī atsaukusi savus vēstniekus no Turcijas un Dienvidāfrikas pēc šo valstu vadītāju izteikumiem par karu Gazā.

"Izraēla rīkojas un turpinās rīkoties saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, un mēs turpināsim karu, līdz tiks atbrīvoti visi ķīlnieki un "Hamās" Gazā tiks likvidēts,"

uzsvēra Koens.

"Par 7.oktobra slaktiņu un pašreizējo situāciju Gazā ir atbildīga tikai viena struktūra, un tā ir "Hamās" teroristiskā organizācija, kas ir pastrādājusi kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci pret Izraēlas pilsoņiem un Gazas joslas iedzīvotājiem," platformā "X" norādīja Koens.

Izsaucot Izraēlas dusmas, Sančess pagājušajā piektdienā runā Ēģiptē nosodīja "nevainīgu civiliedzīvotāju masveida nogalināšanu". Viņam pievienojās Beļģijas premjerministrs Aleksanders de Kro, kurš sacīja, ka Izraēlas "operācijā jāievēro starptautiskās cilvēktiesības".

Izraēlas ārlietu ministrs nekavējoties izsauca abu valstu vēstniekus un pārmeta abiem līderiem "terorisma atbalstīšanu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu