Kariņš negrasās atkāpties privāto avioreisu skandāla dēļ (24)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš piedalās preses brīfingā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Rīgas pilī.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš piedalās preses brīfingā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Rīgas pilī. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Reaģējot uz plašu publicitāti guvušo informāciju par iepriekšējās valdības vadītāja Krišjāņa Kariņa veiktajiem lidojumiem ar privātajām lidmašīnām, Valsts kanceleja gatavo izmaiņas amatpersonu ceļošanas kārtībā, vēsta lsm.lv. 

Rakstiskā paziņojumā Latvijas Radio Krišjānis Kariņš pauda stingru pārliecību, ka Ministru prezidentam ir jāieņem aktīva loma Latvijas ārpolitikas veidošanā. Covid-19 pandēmijas un Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ bija būtiski aviosatiksmes traucējumi un problēmas ar komercreisiem. Sākoties Krievijas pilna mēroga iebrukumam Ukrainā, pieaugusi ārpolitikas loma gan atbalstā Ukrainai, gan Latvijas drošības stiprināšanā, gan Krievijas savaldīšanā.

Vizītes nereti organizētas pēdējā brīdī, tāpēc vairākas reizes izmantoti speciāli reisi, bet lielākoties ir izmantoti komercreisi. Paziņojumā Kariņš arī uzsver, ka negrasās atkāpties. 

Jau vēstīts, ka Krišjānis Kariņš  valsts apmaksātajos privātajos lidojumos laikā no 2021.gada līdz 2023.gadam devies vidēji ar sešiem darbiniekiem, izriet no Valsts kancelejas (VK) apkopotās informācijas aģentūrai LETA.

2021.gada 7.maijā Kariņš no Rīgas devās uz Portu, Portugālē, kur 7.maijā un 8.maijā norisinājās neformālā Eiropadome. Delegācijā bijušo premjeru pavadīja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietniece Eiropas lietās Astra Kurme, Ministru prezidenta ārlietu un Eiropas Savienības (ES) lietu padomniece Lelde Līce-Līcīte, Ministru prezidenta padomniece politikas plānošanas un komunikācijas jautājumos Ieva Zīberga, ĀM Valsts protokola otrā sekretāre Jana Trahimoviča un Valsts Drošības dienesta (VDD) pārstāvis. Privātās lidmašīnas izmantošanas izmaksas sasniedza 45 000 eiro.

2021.gada 5.oktobrī Kariņš devās un neformālo Eiropadomi Ļubļanā, Slovēnijā. Delegācijā bija Kurme, Ministru prezidenta ārlietu padomniece Dana Goldfinča, Ministru prezidenta padomnieks ES jautājumos Reinis Brusbārdis, Zīberga, Trahimoviča un VDD pārstāvis. Par privātās lidmašīnas izmantošanu tika samaksāti 33 200 eiro.

Kariņš 2021.gada 10.novembrī no Rīgas devās uz Berlīni, lai tiktos ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Bundestāga kristīgo demokrātu un Kristīgi sociālās savienības parlamentārās grupas vadītāju Ralfu Brinkhausu un Portugāles premjerministru Antonio Kostu un visu jauno Vācijas koalīciju veidojošo partiju pārstāvjiem augstā līmenī. Uz Berlīni ar Kariņu kopā devās Brusbārdis, Zīberga, Trahimoviča un VDD pārstāvis. Privātās lidmašīnas izmantošanas izmaksas sasniedza 27 000 eiro.

2021.gada 1.decembrī Kariņš devās uz Parīzi, lai tiktos ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu. Kopā ar Kariņu uz Parīzi devās Brusbārdis, Goldfinča, Zīberga, Trahimoviča, VDD pārstāvis, kā arī oficiālais delegācijas fotogrāfs Gatis Rozenfelds. VK bija pakalpojuma līgums ar SIA "Picture Agency" darbinieku par foto pakalpojumu sniegšanu. Par privātās lidmašīnas izmantošanu tika samaksāti 39 600 eiro.

Pagājušā gada 2022.gada 19.janvārī Kariņš no Rīgas devās uz Varšavu, kur tikās ar Polijas premjerministru Mateušu Moravecki. Delegācijā bija Zīberga, Goldfinča, Brusbārdis, Trahimoviča, Rozenfelds un VDD pārstāvis. Par privātās lidmašīnas izmantošanu tika samaksāti 26 000 eiro.

Bijušais premjers pērn 10.februārī no Rīgas devās uz Berlīni, lai tiktos Vācijas kancleru Olafu Šolcu. Delegācijā Kariņu pavadīja Brusbārdis, Ministru prezidenta biroja vadītājs Jānis Patmalnieks, Rozenfelds, Trahimoviča un VDD pārstāvis. Lidojuma izmaksas sasniedza 31 470 eiro.

Kariņš 2022.gada 17.februārī no Rīgas devās uz Briseli, kur tikās ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu, Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu un Vācijas kancleru Šolcu. Šajā dienā bijušais Ministru prezidents piedalījās arī Eiropas Savienības-Āfrikas Savienības samitā. Savukārt 18.februārī Kariņš tikās ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Robertu Metsolu. Delegācijā bija Goldfinča, Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs un VDD pārstāvis. Par privātās lidmašīnas izmantošanu tika samaksāti 28 050 eiro.

Bijušais premjers 2022.gada 10.martā no Rīgas devās uz Parīzi, kur no 10.marta līdz 11.martam norisinājās neformālā Eiropadome. Uz sanāksmi kopā ar Kariņu devās Kurme, Brusbārdis, Zīberga, Trahimoviča, Rozenfelds un VDD pārstāvis. Šī lidojuma izmaksas sasniedza 44 150 eiro.

Pērn 14.martā Kariņš no Rīgas devās uz Londonu, kur 14.martā un 15.martā piedalījās Apvienoto reaģēšanas spēku (JEF) dalībvalstu līderu sanāksmē un tikās ar Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu. Kopā ar Kariņu darba vizītē devās Goldfinča, Zīberga, Ministru prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Māris Cepurītis, Trahimoviča, Rozenfelds un VDD pārstāvis. Lidojuma izmaksas sasniedza 42 960 eiro.

Savukārt pagājušā gada 2.jūnijā Kariņš tikās ar Slovākijas premjerministru Edvardu Hēgeru un piedalījās augsta līmeņa konferencē "Globsec 2022 Bratislava Forum". Kopā ar Kariņu uz Slovākiju devās Brusbārdis, Zīberga, Trahimoviča, Rozenfelds un VDD pārstāvis. Šī lidojuma izmaksas sasniedza 14 337 eiro.

Kādreizējais Ministru prezidents pagājušā gada 14.jūnjā atgriezās Rīgā no Hāgas, uz ko savukārt ar komercreisu bija ieradies no vizītes Spānijā, uz kuru došanās arī bija komercreisā. Hāgā Kariņš tikās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu un vairāku NATO sabiedroto valstu un valdību vadītājiem. Delegācijā bija Zīberga, Goldfinča, Rozenfelds, Trahimoviča un VDD pārstāvis. Lidojuma izmaksas bija 29 500 eiro.

Pagājušā gada 30.augustā Kariņš no Rīgas devās uz Kopenhāgenu, kur piedalījās Baltijas jūras valstu samitā. Darba vizītē kopā ar Kariņu devās Brusbārdis, Zīberga, Rozenfelds un VDD pārstāvis. Lidojuma izmaksas bija mērāmas 37 400 eiro apmērā.

Kariņš 2022.gada 4.septembrī no Rīgas devās uz Berlīni, lai tur piedalītos Baltijas valstu premjerministru sanāksmē, tiktos ar Vācijas politiķiem un Frīdriha Hajeka fonda starptautiskās balvas pasniegšanas ceremonijā saņemtu fonda piešķirto starptautisko balvu par brīvā tirgus ekonomikas konsekventu aizstāvību, īstenojot uz tirgu orientētu ekonomikas un budžeta politiku. Kopā ar Ministru prezidentu darba vizītē devās Brusbārdis, Zīberga, Ārlietu ministrijas Valsts protokola trešā sekretāre Sabīna Švāne, Rozenfelds un VDD pārstāvis. Šī lidojuma izmaksas sasniedza 42 600 eiro.

Bijušais Ministru prezidents pagājušā gada 6.oktobrī no Rīgas devās uz Prāgu, kur piedalījās Eiropas politiskās kopienas sanāksmē un tikās ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu. 7.oktobrī Prāgā notika neformālā Eiropadome. Delegācijā ar premjerministru kopā devās Brusbārdis, Zīberga, Švāne, Rozenfelds un VDD pārstāvis. Lidojuma izmaksas bija 36 250 eiro.

Kariņš šī gada 17.martā no Žešuvas Polijā atgriezās Rīgā pēc vizītes Ukrainā, kur bija ticies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku un Ukrainas premjerministru Denisu Šmihalu, lai pārrunātu turpmāko nepieciešamo atbalstu Ukrainas cīņā pret Krievijas agresiju un Ukrainas integrācijas centienus Eiropas Savienībā un NATO.

Pēc VK paustā, uz Varšavu tika lidots ar regulāro reisu. Lai nonāktu Ukrainas galvaspilsētā, tika izmantots autotransports un vilciens, savukārt atpakaļceļā līdz Polijai tika izmantots vilciens. VK norāda, ka no Polijas nebija iespējama atgriešanās ar regulāro reisu konkrētajā dienā, tāpēc no Žešuvas tika izmantots speciālais reiss. Darba vizītē kopā ar Kariņu devās Zīberga, Ministru prezidenta padomniece ārlietu jautājumos Gunta Pastore, Cepurītis, ĀM Valsts protokola trešā sekretāre Sabīna Švāne-Stankeviča (iepriekš Švāne), divi VDD pārstāvji. Kā konsultants par foto pakalpojumu, vizuālo materiālu, infografikas un video veidošana par valstī aktuālajiem jautājumiem devās fotogrāfs Rozenfelds. Par privātās lidmašīnas izmantošanu tika samaksāti 20 205 eiro.

Savukārt 1.jūnijā Kariņš no Rīgas devās uz Eiropas Politiskās kopienas sanāksmi Kišiņevā. Samita norises laikā Kišiņevas lidosta tika slēgta regulārajiem reisiem. Kopā ar Ministru prezidentu darba vizītē devās Zīberga, Brusbārdis, Rozenfelds, Švāne-Stankeviča un VDD pārstāvis. Lidojuma izmaksas sasniedza 35 383 eiro.

Kariņš 20.jūnijā pēc valdības sēdes vadības devās uz Londonu, kur piedalījās divpusējās tikšanās un 21.jūnijā - Ukrainas atjaunošanai veltītā konferencē. Atgriešanās Rīgā bija ar regulāro reisu. Delegācijā bija Patmalnieks, Pastore, Rozenfelds, Švāne-Stankeviča un VDD pārstāvis. Lidojums izmaksāja 30 775 eiro.

Bijušais Ministru prezidents 17.jūlijā devās uz ES-Latīņamerikas un Karību valstu kopienas (ES-CELAC) trešo samitu, kas norisinājās 17.jūlijā un 18.jūlijā Briselē. Delegācijā bija Zīberga, Brusbārdis, Rozenfelds un VDD pārstāvis. Lidojuma izmaksas sasniedza 49 950 eiro.

LETA jau rakstīja, ka Kariņa Ministru prezidenta laika delegācijām paredzētie speciālie avioreisi no 2021.gada līdz 2023.gada septembrim no valsts budžeta izmaksāja 613 830 eiro, liecina VK apkopotā informācija.

Interesi par Kariņa laikā veiktajiem speciālajiem reisiem izrādījuši "Apvienotā saraksta" (AS) politiķi, pieprasot sniegt viņiem šādu informāciju.

AS gribēja zināt par Kariņa vēl premjera pilnvaru laikā izmantotajiem privāto lidsabiedrību pakalpojumiem. Informāciju par to atbilstoši premjeres Evikas Siliņas (JV) rezolūcijai sagatavojis VK direktors Jānis Citskovskis.

Nākamā gada sākumā gaidāms Valsts kontroles izvērtējums par Kariņa vēl premjera pilnvaru laikā izmantotajiem privāto lidsabiedrību pakalpojumiem. Savukārt, kā vēstīja raidījums "TV3" ziņas, pārbaudi par privāto lidmašīnu nomāšanas praksi Kariņa darba vajadzībām sākusi Ģenerālprokuratūra.

Kā vēstīts, Kariņš piekrita kritikai par privāto aviopārvadājumu izmantošanu, taču uzsvēra, ka, tostarp pateicoties tiem, sarežģītas loģistikas apstākļos viņam bijis iespējams maksimāli ātri tikties ar pasaules valstu līderiem un tādējādi stiprināt Latvijas lomu ES un NATO, izrietēja no Kariņa paziņojuma aģentūrai LETA.

Kariņš arī akcentēja, ka vienmēr ir iespējams pilnveidot procedūras, šajā gadījumā procedūru, kādā augstākajām valsts amatpersonām ir iespējams izmantot speciālo reisu pakalpojumus, un kāds ir tam atvēlamo līdzekļu apjoms.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu