Ieroču ražotāji nespēj apmierināt pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā augošo pieprasījumu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Neskatoties uz Ukrainas kara veicināto pieprasījumu, pasaulē lielāko ieroču piegādātāju ieņēmumi ražošanas problēmu dēļ 2022.gadā samazinājās, pirmdien paziņojis Stokholmā bāzētais Starptautiskais miera pētījumu institūts (SIPRI).

Pasaules 100 lielāko bruņojuma ražotāju apgrozījums 2022.gadā sasniedza 597 miljardus ASV dolāru (548,9 miljardus eiro), kas ir par 3,5% mazāk nekā 2021.gadā, teikts SIPRI jaunajā ziņojumā.

Tikmēr pieprasījums pēc ieročiem un militārā aprīkojuma pieauga, kas skaidrojams ar karu Ukrainā un ģeopolitisko spriedzi. SIPRI vecākais pētnieks Djego Lopess da Silva ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka šajā kontekstā ieņēmumu samazināšanās bija negaidīta.

"Samazinājums parāda, ka pastāv laika nobīde starp tādu pieprasījuma šoku kā karš Ukrainā un uzņēmumu spēju palielināt ražošanu un patiešām apmierināt šo pieprasījumu," norādīja eksperts.

Samazinājumu lielā mērā izraisīja lielāko ieroču ražotāju ieņēmumu samazināšanās ASV, kur ražotāji cīnījās ar "piegādes ķēdes problēmām un darbaspēka trūkumu", ko izraisīja Covid-19 pandēmija, norādīts ziņojumā. Tikai Savienotajās Valstīs vien bija vērojams 7,9% samazinājums, bet 2022.gadā tās joprojām veidoja 51% no kopējiem ieņēmumiem bruņojuma pārdošanā, un 42 uzņēmumi bija starp 100 lielākajiem bruņojuma ražotājiem pasaulē.

Lopess da Silva skaidroja, ka ASV uzņēmumi ražo sarežģītākas sistēmas, tādēļ vairāk izjūt problēmas piegādes ķēdēs.

Arī Krievijas ieroču ražotāju ieņēmumi 2022.gadā ievērojami samazinājās - par 12% līdz 20,8 miljardiem ASV dolāru. Šo kritumu daļēji izraisīja sankcijas, kas Krievijai tika noteiktas saistībā ar karu Ukrainu, taču Lopess da Silva norādīja, ka ieņēmumu samazināšanos varētu būt izraisījuši arī kavētie maksājumi no Krievijas valsts.

Krievijā ir samazinājies arī ieroču ražotāju darbības caurspīdīgums, un pieejamo datu trūkuma dēļ tikai divi Krievijas uzņēmumi tika iekļauti pasaules 100 lielāko bruņojuma ražotāju sarakstā, norādīja SIPRI.

Turpretī citās pasaules daļās, piemēram, Tuvajos Austrumos, Āzijā un Okeānijā, ieroču ražotāji, kas ražo mazāk sarežģītas sistēmas, spēja reaģēt uz pieprasījuma pieaugumu. Tuvajos Austrumos bija vērojams procentuāli vislielākais pieaugums no visiem reģioniem.

SIPRI ziņojumā secināts, ka izteikti pieaugums bija vērojams Turcijas uzņēmumos, un bezpilota lidaparātu ražotāja "Baykar" ieņēmumi palielinājās par 94%.

Kopējie ieroču piegādātāju ieņēmumi Āzijā un Okeānijā pieauga par 3,1%, 2022.gadā sasniedzot 134 miljardus ASV dolāru.

Ķīnas, kas pēc ASV ir otra lielākā piegādātāja pēc valsts, astoņu "top 100" sarakstā iekļauto ieroču uzņēmumu kopējie ieņēmumi pieauga par 2,7%, sasniedzot 108 miljardus ASV dolāru.

Runājot par nākotni, Lopess da Silva sacīja, ka nekas neliecina par pieprasījuma samazināšanos.

"Uzņēmumu ziņojumos mēs konstatējām kaut ko ļoti interesantu, proti, ka uzņēmumu pasūtījumi un neizpildīto pasūtījumu apjoms ievērojami pieaug," viņš sacīja AFP. Turklāt daudzas Eiropas valstis pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ir apņēmušās palielināt militāros izdevumus.

"Mēs redzam, ka šis pieprasījums turpināsies arī turpmākajos gados. Tāpēc mēs sagaidām, ka militārie izdevumi turpinās palielināties un līdz ar to arī ieņēmumi no ieročiem," sacīja Lopess da Silva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu