Arī Latvijā atklāts jaunais Covid-19 "Pirola" variants (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Nesenie notekūdeņu monitoringa dati liecina, ka Latvijā parādījies arī jaunais BA.2.86 paveids jeb "Pirola", mikroblogošanas vietnē "X" (iepriekš "Twitter") informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Esošās vakcīnas ir pietiekami efektīvas arī pret šo vīrusa variantu, norāda SPKC.

"Šogad rudens vīrusu sezonā novērojams Covid-19 saslimstības pieaugums. Pieaug ar SARS-CoV-2 inficēto skaits, tādējādi arī veikto testu skaits slimnīcās palielinās. Tāpat arī redzams, ka stacionāros palielinās saslimušo skaits ar smagu slimības gaitu.

Lai pasargātu sevi no smagas slimības gaitas, aicinām iedzīvotājus, īpaši no riska grupām, vakcinēties. Iedzīvotājiem pieejamas BioNTech Pfizer vakcīnas "Comirnaty Omicron XBB.1.5", kuras pielāgotas šobrīd izplatītākajiem SARS-CoV-2 vīrusa Omicron paveidiem," vēsta SPKC.

Koronavīrusa variants BA.2.86, kas pazīstams arī kā "Pirola", papildus parastajām Covid-19 slimības pazīmēm rada iepriekš neparastus simptomus. Par to, atsaucoties uz valsts dermatologu asociāciju, ziņo Lielbritānijas plašsaziņas līdzekļi. Papildus ierastajiem Covid simptomiem, piemēram, kakla sāpēm, iesnām un galvassāpēm, inficēšanās ar šo vīrusa variantu dažiem cilvēkiem var izpausties arī kā ādas izsitumi, sarkani un sāpoši roku un kāju pirksti vai niezošas un sarkanas acis.

"Pirola" celms pirmo reizi tika konstatēts Dānijā 24. jūlijā un Apvienotajā Karalistē augusta beigās. 

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu