Kallasa par PVN celšanu Igaunijā: Es droši vien izdaru politisko pašnāvību (7)

TVNET/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa.
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa. Foto: dpa/scanpix

Igaunijas valdība plāno no nākamā gada pacelt pievienotās vērtības nodokļa likmi no 20% uz 22%. Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa trešdien norādīja, ka lēmums ir nepopulārs, taču vajadzīgs, vēsta raidorganizācija ERR.

"Es droši vien šobrīd izdaru politisko pašnāvību, taču tas ir pareizais lēmums, domājot par Igaunijas valsts un nākamo paaudžu interesēm," trešdien Igaunijas parlamentā Rīgikogu, atbildot uz deputātu jautājumiem, norādīja Kallasa.

"Vai jūs tiešām domājat, ka es gribu celt nodokļus? Bet kādas ir alternatīvas? Kad jūs visi sakāt, ka vajag celt pabalstus, vajag celt algas, visu vajag celt. Par to maksā nodokļu maksātāji. Mēs nevaram paņemt jaunus aizdevumus, jo tos nevar izmantot fiksēto izmaksu segšanai. Nauda nenāk no kaut kur esoša bankomāta, tā nenāk no ārvalstu onkuļiem. Tā nāk no nodokļu maksātāju kabatām. Tāda formula vienkārši nedarbojas," deputātiem teica Kallasa.

Viņa uzsvēra, ka PVN celšana par 2% esot Igaunijas iedzīvotāju ieguldījums aizsardzības budžetā, kā arī pauda, ka PVN kāpums neesot milzīgs.

"Esmu tikko atgriezusies no Eiropas, kur par šo tēmu diskutē," teica Kallasa. "Drošības situācija ir ārkārtīgi sarežģīta. Kopš neatkarības atgūšanas tā vēl nekad nav bijusi tik sarežģīta. Tāpēc mums jāpieņem lēmumi, kas stiprina mūsu drošību. Mums tie jāpieņem ar skatu nākotnē. Jā, tas nav kaut kas uzreiz aptaustāms, bet, ja mēs neieguldīsim drošībā, tad, ticiet man, mācību nāksies gūt smagākajā veidā. Tāpēc 2% PVN pieaugums patiesībā nav tik būtisks."

Viņa arī norādīja, ka pašlaik opozīcijas partijām esot viegli kritizēt, nepiedāvājot variantus, kā ietaupīt. "Es tiešām ļoti vēlētos uzklausīt alternatīvas, kas arī man personiski būtu mazāk sāpīgas," sacīja Kallasa.

Igaunijas valdība ceturtdien nolēma, ka no 2024.gada minimālā alga Igaunijā tika pacelta līdz 820 eiro pirms nodokļu nomaksas, savukārt minimālā stundas likme – līdz 4,86 eiro pirms nodokļu nomaksas, vēsta laikraksts "Postimees".

Igaunijas valdība arī noteikusi mērķi, ka līdz 2027.gadam minimālajai algai jāsasniedz 50% no vidējās algas valstī. 2024.gadā šis rādītājs būs 42,5%.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu