Netīrīto ceļu dēļ Alūksnes novadā var tikt pārtraukti pasažieru pārvadājumi, brīdina "Gulbenes autobuss"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Diāna Lozko / LETA

Netīrītu valsts nozīmes autoceļu dēļ SIA "Gulbenes autobuss" brīdinājusi Alūksnes novada pašvaldību par sabiedriskā transporta pakalpojumu pārtraukšanu, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Uzņēmums "Gulbenes autobuss", kas Alūksnes novadā sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus un lielā daļā novada arī skolēnu pārvadājumus, ir vērsies pašvaldībā, brīdinot par iespējamu pakalpojumu pārtraukšanu, ja netiks nodrošināta droša pārvietošanās skolēnu pārvadājumu maršrutos pa valsts nozīmes autoceļiem.

Kā informē Aploka, skolēnu pārvadājumi notiek galvenokārt pa valsts nozīmes autoceļiem, ar atsevišķiem izņēmumiem arī pa pašvaldības autoceļiem.

Alūksnes novada pašvaldība esot nosūtījusi vēstuli Satiksmes ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai, Vidzemes plānošanas reģionam, VSIA "Latvijas valsts ceļi" un VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs", lūdzot nodrošināt valsts nozīmes autoceļu regulāru ikdienas uzturēšanu ziemas sezonā, regulāri tīrot sniegu atbilstoši B un A uzturēšanas klasei un nodrošinot ar pietiekamu tehnisko un cilvēkresursu kapacitāti.

Pašvaldība lūdz nodrošināt ceļu uzturēšanas kvalitāti, ņemot vērā sabiedriskā transporta un pašvaldības transporta reisu laikus un arī to, ka Alūksnes novadā ir ilgāks sniega periods, snigšanas biežums un sniega segas biezums.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers (JV) uzsver, ka ir svarīgi, lai valstī visi rīkotos saskaņoti. Ja valsts vēlamā virzība ir uz skolu tīkla optimizēšanu, un pašvaldības šādu soli ir spērušas un savā izglītības iestāžu tīklā veikušas attiecīgas izmaiņas, tad arī valsts institūcijām ir jāsadzird pašvaldību vajadzības un savas atbildības nozarē jānodrošina vajadzīgie apstākļi.

Aploka skaidro, ka šajā mācību gadā Alūksnes novadā pa valsts autoceļiem ir organizēti sabiedriskā transporta un pašvaldības nodrošinātie skolēnu pārvadājumu maršruti, katru dienu skolēnus vedot uz izglītības iestādēm pagastos un pilsētā. Diemžēl lielākai daļai valsts autoceļu, pa kuriem kursē skolēnu pārvadājumu transports, ir zemāka ikdienas uzturēšanas klase. Līdz ar to ceļi kļūst neizbraucami, ir apgrūtināta pretī braucošo transportlīdzekļu izmainīšanās, uz dažām ceļu klātnēm ilgstoši nav novērsta "trepe".

Tas rada avārijas situācijas un reisu izpildes kavējumus. Lai nepieļautu avārijas situāciju veidošanos un nodrošinātu skolēnu savlaicīgu nokļūšanu skolās, sākoties stundām plkst.8.30, ir svarīgi, lai valsts nozīmes ceļi sabiedriskā transporta un pašvaldības skolēnu pārvadājumu autobusiem ir izbraucami, norāda pašvaldība.

Pašvaldība vēstulei arī pievienojusi kopā ar SIA "Gulbenes autobuss" identificētu kritiskākā stāvoklī esošo valsts autoceļu sarakstu, kuriem lūdz nodrošināt augstākas kvalitātes ceļu ikdienas uzturēšanu, proti, "Kolberģis-Ponkuļi", "Viļaka-Zaiceva-Krievijas robeža", "Liepna-Beja", "Alūksne-Liepna", "Ķūderi-Jaunanna", "Vētraine-Maliena-Kalncempji-Sprīvuļi", "Alūksne-Kalniena-Gulbene", "Ilzene-Līzespasts", "Sinole-Silakrogs", "Māriņkalns-Alsviķi", "Alūksne-Ziemeri-Veclaicene".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu