Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus likumā, kas nosaka, ka hipotekāro kredītu ņēmēji 2024. gadā saņems atbalstu 30 % apmērā no procentu maksājumiem. Par šo bijušas garumgaras diskusijas. Kredītņēmēji maksā debesīs uzkāpušus procentus, bankas uzskata, ka viņām šī nauda pienākas tāpat vien, bet vidējais iedzīvotājs nemaz līdz galam nesaprot, par ko cepiens.

Tātad, visā Eiropā pēdējo pusotru gadu ir pamatīga inflācija. Lai to slāpētu un samazinātu naudas apriti tirgū, Eiropas Centrālā banka (ECB) paaugstinājusi bāzes procentu likmes. Šo procentu likmju kāpuma ietekmē aug arī EURIBOR likmes, kas raksturo vidējo aizdevuma procentu likmi starpbanku tirgū. Savukārt EURIBOR ir daļa no kopējās procentu likmes virknei aizdevumu, ko iedzīvotājiem un uzņēmumiem izsniedz kredītiestādes.

Citiem vārdiem – ECB būtībā pret inflāciju cīnās, par neko izspiežot arvien vairāk naudas no iedzīvotājiem, kas paņēmuši hipotekāros kredītus. Tos, kuriem hipotekāro kredītu nav, EURIBOR likmes pieaugums ietekmē precīzi nekādi. Varbūt vienīgi tā, ka uz citu tēriņu pieauguma pamata varētu mazināties inflācija.

Bankas, kuras šajā laikā strādājušas ar rekordpeļņām, nekādi nebija gatavas nākt pretī kredītņēmējiem, tāpēc Saeima nolēma izstrādāt atbalstu hipotekāro kredītu ņēmējiem. Principā jau baigi vienkārši.

Tomēr daudzi nespēj izprast, kāpēc atbalsts nepieciešams tieši hipotekāro kredītu ņēmējiem. Tāpēc centīšos pavisam lēnām. Tātad – kā jau minēju, bankas strādājušas ar anormālu rekordpeļņu. Kā jums šķiet, no kurienes bankām uzradās šī te milzīgā virspeļņa? No tā, ka EURIBOR likmju pieauguma dēļ hipotekāro kredītu ņēmēji maksāja viņiem daudz milzīgākus procentu maksājumus.

Tā kā vienīgie cietēji no procentu maksājumu pieauguma bija hipotekāro kredītu ņēmēji, kuram vēl citam šo viņu pašu apmaksāto banku virspeļņu vajadzētu novirzīt atbalstam? Kādai iedzīvotāju grupai, kurai ar to nav pilnīgi nekāda sakara?

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X