Krāpniecība sociālajos medijos – lidosta “Rīga” netirgo pazaudētu bagāžu

Re:Check
Annija Petrova
, Re:Baltica/Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Sociālajā medijā Facebook lietotāji dalās ar maldinošu ierakstu, kurā lidostas Rīga vārdā cilvēkus aicina iegādāties citu cilvēku nozaudētu bagāžu. Tā nav taisnība, un lidostas vārdā uzdarbojas krāpnieki.

Maldinošais ieraksts publicēts 8. decembrī lapā ar nosaukumu Pazaudēta bagāža. Ar to dalījušies vairāk nekā 180 cilvēku un ar emocijzīmēm atzīmējuši vairāk nekā 600. Ierakstā vēstīts:

“Stаrptautiskā lidosta “Rīgа” Pārdošanas uzsākšana 2023. gadā! No šī brīža mēs atbrīvosim lidostas noliktavu un pārdosim bagāžu, kas 6 mēnešus nav pārbaudīta. Lidosta var atbrīvoties no šiem koferiem, organizēt labdarības pasākumu un izdalīt aizmirsto bagāžu tikai par 1,95€ par koferi!”

Komentāros pie ieraksta redzamas dažādu profilu pozitīvas atsauksmes par šo it kā lidostas rīkoto akciju, tiem pievienotas bildes ar pilniem čemodāniem. Vilinošais piedāvājums ved uz kādu aizdomīgu interneta vietni. Tomēr ir virkne pazīmju, kas liecina, ka uzsaukumam nevar uzticēties. Pirmkārt, minētos komentārus latviski it kā rakstījuši ārvalstīs dzīvojoši cilvēki, lai gan “konkurss” it kā orientēts uz Latvijas auditoriju. Otrkārt, konkrētajā profilā šī ir vienīgā publikācija, ja neskaita lidostas Rīga attēlus. Treškārt, informācija lapas profilā liecina, ka tā izveidota tajā pašā dienā, kad publicēts ieraksts. Ceturtkārt, šajā lapā izmantota apšaubāma e-pasta adrese. Proti, tās nosaukumā ietverts vārds “lidosta”, bet tas izveidots Google piedāvātajā e-pastā Gmail, kuru lieli uzņēmumi parasti oficiālajai saziņai neizmanto. Par naudas izkrāpšanu liecina tas, ka interneta vietnē cilvēkam tiek paziņots par it kā laimētu koferi, taču tā saņemšanai viņam jāapmaksā piegādes izdevumi.

Arī lidosta Rīga savā verificētajā Facebook profilā jau novembra beigās aicināja neiekrist krāpnieku nagos. Publiskajā paziņojumā skaidrots: “Lidosta nekad nav rīkojusi un arī negatavojas rīkot pazaudētas bagāžas izpārdošana. Šāds piedāvājums it kā iegādāties pasažieru pazaudēto bagāžu ir maldināšana ar mērķi izkrāpt naudu. Sludinājumiem pievienotās fotogrāfijas un komentāri liecina, ka tā ir nekrietna krāpšana, izmantojot lidostas “Rīga” zīmolu.”

Novembra beigās līdzīgi ieraksti publicēti arī par it kā nozaudētiem Latvijas pasta sūtījumiem. Re:Check jau iepriekš rakstīja par gadījumiem, kad ar dažādiem konkursiem vai citiem izdevīgiem piedāvājumiem no cilvēkiem cenšas izkrāpt datus vai novirzīt uz aizdomīgām interneta vietnēm (piemēram, šeit).

Secinājums: Lidostas Rīga vārdā publicētais uzsaukums sociālajā medijā Facebook iegādāties pazudušu bagāžu ir krāpniecība. Par to liecina virkne pazīmju lapas profilā. Arī lidosta Rīga uzsver, ka tās vārdā uzdarbojas krāpnieki un tā nerīko pazaudētās bagāžas izpārdošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu