NOSKATIES Ieputinātie Latvijas ciemi: Raidījums skaidro, kādēļ pašvaldība vairs netīra lauku ceļus

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Pirmo prieku par sniega baltumu daudziem nomāc doma – atkal būs netīrīti, neizbraucami ceļi. Tieši tāda problēma šoziem piemeklējusi Losu ciematu, jo Rēzeknes novada pašvaldība vairs nepiedāvā sniega tīrīšanas pakalpojumus privātiem ceļiem. Savukārt privāto firmu pakalpojumus lauku pensionāri nevar atļauties. Izrādās, ka saskaņā ar likumu pašvaldība nemaz nedrīkst tīrīt privātus ceļus, situāciju skaidro Latvijas Televīzijas raidījums “4. studija”.

Rēzeknes novada Ozolaines pagastā atrodas Losu ciemats. Šeit ir mājas, kurām šoziem vispār nav iespējams piekļūt. Raidījumam situāciju raksturo Svetlana, kuras vecāki dzīvo šajā mājā: no ceļa līdz mājām ir 230 metrus garš servitūta ceļš, kuru pagājušajā ziemā par saprātīgu maksu tīrīja pagasta pārvalde.

Šī gada pavasarī Rēzeknes novada dome lēma, ka turpmāk privātos ceļu tīrīšanas pakalpojumus pašvaldība vairs nepiedāvās, atsaucoties uz jauno Pašvaldību likumu, kas neuzliek pašvaldībai par pienākumu sniegt maksas pakalpojumus ar traktortehnikas izmantošanu. Paliek viena iespēja: noalgot privātfirmu.

"Apkārt nav nekā. Ir vēl divas ģimenes – tādi paši pensionāri. Pirmais mini veikals ir 10 kilometru attālumā. Pilsēta ar pakalpojumiem ir 20 kilometru attālumā," situāciju “4. studijai” raksturoja Svetlana.

"Zvanot uz Maltas komercuzņēmumu, bija tāda atbilde, ka stundā maksā 80 eiro. Atbraukt, aizbraukt, iztīrīt tos 230 metrus maksā apmēram 200 eiro viena reize," norādīja Svetlana.

Svetlanas vecāku pensija nav liela - katram 400 eiro. Ja sniegu šoziem tīrītu pēc nepieciešamības, tās būtu vismaz trīs reizes, kas izmaksātu 600 eiro.

"Bet tad, man liekas, var arī nebraukt uz veikalu, jo vairs nav, ar ko braukt uz veikalu," raidījumam norādīja Svetlana. "Tā ir saite ar civilizāciju. Ja nav iztīrīts ceļš, tad ko var? Tas nav tā, ka žēl; tā ir nenormāla nauda."

Rēzeknes novada Sociālajam dienestam un Izglītības pārvaldei ir noteiktas mērķgrupas, kurām pašvaldība ceļu tomēr tīra. Bet Svetlanas vecāki šajās grupās nav iekļauti.

Pašvaldība aizputinātos privātos ceļus iztīra tikai tad, ja pienākusi krīzes situācija, piemēram, ja tas nepieciešams Neatliekamās palīdzības vai glābšanas dienesta piekļuvei.

Maltas apvienības pārvaldē tomēr skaidroja, ka Losu ciematam tuvākais uzņēmējs, kas piedāvā ceļu tīrīšanas pakalpojumus, atrodas tikai 8 kilometru attālumā.

"Tuvākais ir Bekšu ciemā, tur nebūs 20 km attālums. Tas, ka viņi izvēlējās uzņēmēju no Maltas, tā jau ir viņu izvēle," raidījumam skaidroja Rēzeknes novada Maltas apvienības pārvaldes vadītāja vietnieks Gatis Pučka.

Visā Rēzeknes novadā iedzīvotājiem esot vienādas iespējas pirkt ceļu tīrīšanas pakalpojumu.

Pārbaudot informāciju par firmu no Bekšu ciemata, Svetlanas mamma esot sazinājusies ar vairākiem kaimiņu ciema iedzīvotājiem.

Par šo apgalvojumu visi bijuši izbrīnīti.

Vietējie nezinot nevienu uzņēmēju, kurš Bekšos piedāvātu ceļu tīrīšanas pakalpojumus.

Svetlanas mamma vērsusies pie apvienības pārvaldes vadītāja, lai uzzinātu kādu kontaktinformāciju uzņēmumiem, kas tuvākajā apkārtnē piedāvā ceļu tīrīšanu, tomēr nevienu telefona numuru tā arī nav saņēmusi.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) “4. studijai” skaidroja, ka uzraugošās institūcijas stingri kontrolē pašvaldības valsts mērķdotāciju izmantošanu tikai tai piederošo ceļu, ielu un tranzītceļu tīrīšanai.

"Nekādā gadījumā piemājas ceļu uzturēšanai, jo ir vairāki gadījumi bijuši, kad pašvaldībām tā nauda ir ieturēta, tur pašvaldības riskē," raidījumam uzsvēra LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš. "Otra lieta, ka arī jau vairākus gadus ir konkurences neitralitātes uzraugi. Gan Valsts kontrole, gan Konkurences padome, kuri visu šo pasākumu ir reglamentējuši iepirkumos. Diemžēl tā konkurences neitralitātes ievērošana rada papildu birokrātiskus šķēršļus," skaidroja Salmiņš.

Iepirkumi piemājas ceļu tīrīšanai netiek rīkoti tādēļ, ka to administrēšanas izmaksas būtu lielas, turklāt gaidāmo sniega daudzumu vispār nav iespējams paredzēt.

Nav atrasta vienota nostāja, kā pašvaldībām palīdzēt saviem iedzīvotājiem.

Salmiņš “4. studijai” atzina, ka jāskatās pēc individuāliem apstākļiem. Viņš ir pārliecināts, ka gan Svetlanas vecākiem, gan citiem iedzīvotājiem līdzīgā situācijā būtu jāvēršas ar atkārtotu iesniegumu pašvaldībā, prasot viņiem tomēr palīdzēt ceļa tīrīšanā.

"Es domāju, ka tajā dialogā ar pagasta pārvaldēm tās problēmas tiks atrisinātas. Es neticu, ka pagasta pārvaldēs ir nedzirdīgi, neredzīgi cilvēki," raidījumam teica Salmiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu