Šonedēļ Donalds Tusks Polijas parlamentā uzvarēja uzticības balsojumā, lai kļūtu par jauno premjerministru un vadītu jauno valdību pēc tam, kad līdzšinējam premjerministram Mateušam Moraveckim neizdevās saglabāt šo amatu.

Balsojums izraisīja acīmredzami trauksmainu reakciju aizejošās populistu valdības vadītājā Jaroslavā Kačiņskī, kurš izskrēja pie tribīnes, lai nodēvētu Tusku, bijušo premjerministru, kurš pēc tam bija Eiropadomes priekšsēdētājs, par "Vācijas aģentu". Kačiņska uzvedība kopš oktobra vēlēšanām ir bijusi pārāk atklāta; pēdējo astoņu gadu laikā visvarenais nacionālpopulistu līderis ir zaudējis kontroli – gan pār sevi, gan valsti.

Kačiņskis par zaudējumu 15. oktobra vēlēšanās (pēc rekordaugstās 75% vēlētāju aktivitātes) var pateikties savai naidīgajai politikai. Lai gan viņa partija "Likums un taisnīgums" (PiS) ieguva vairāk krēslu nekā jebkura cita partija, Tusks ir izveidojis plašu četru partiju koalīciju ar stabilu vairākumu parlamentā. Tagad viņš ļoti cenšas izrādīt pateicību saviem partneriem, tai skaitā jaunajā valdībā izveidojot 26 ministru amata vietas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X