Vatikānā beidzies vēsturisks tiesas process. Pirmo reizi kardinālam piespriež cietumsodu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vatikānā beidzies lielākais tiesas process šīs valsts vēsturē. Pirmo reizi katoļu baznīcas vēsturē tiesa ir piespriedusi cietumsodu kardinālam. Sestdien, 16. decembrī, 75 gadus vecais kardināls Andželo Bečju tika notiesāts uz piecarpus gadiem cietumā par sazvērestību, krāpšanu, ļaunprātīgu izmantošanu, nepatiesas informācijas sniegšanu, korupciju, naudas atmazgāšanu un slepenu dokumentu publiskošanu.

Andželo Bečju un viņa deviņu līdzdalībnieku tiesas process ilga vairāk nekā divus gadus.

Viena no šīs lietas epizodēm bija pārkāpumi un ļaunprātīga rīcība, 2014. gadā par apzināti paaugstinātu cenu iegādājoties ēku Londonas centrā kā ziedojumu ieguldījumu. Saskaņā ar revidentu sniegto informāciju zaudējumi no šī ieguldījuma, iegādājoties nekustamo īpašumu Londonā, sasniedza 89 miljonus sterliņu mārciņu (aptuveni 104 miljonus eiro).

Iespējamā pārkāpuma izdarīšanas laikā Bekčju bija trešā persona Vatikānā, pildot Vatikāna valsts sekretāra vietnieka vispārējās lietās pienākumus.

Pēdējos gados pāvests Francisks ir izdevis vairākus dekrētus, kuru mērķis ir veicināt Vatikāna finanšu pārredzamību un novērst korupciju, un 2019. gadā viņš par Vatikāna tribunāla vadītāju iecēla Džuzepi Pinnatoni, kurš iepriekš strādājis par prokuroru Romā un ir pazīstams ar saviem centieniem apkarot mafiju. 2021. gadā Francisks izdeva dekrētu, ar kuru atļāva Vatikāna tribunālam tiesāt kardinālus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu