Japānā valdošās partijas birojos veikta kratīšana korupcijas skandāla dēļ

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Japānas prokurori otrdien veica kratīšanu valdošās Liberāldemokrātiskās partijas (LDP) birojos saistībā ar korupcijas skandālu, kura dēļ premjerministrs Fumio Kisida pagājušajā nedēļā bija spiests nomainīt četrus ministrus, ziņoja vietējie mediji.

Valsts raidkompānija NHK pārraidīja izmeklētāju ierašanos ēkā, kurā atrodas LDP lielākās frakcijas biroji.

LDP ģenerālsekretārs Tosimicu Motegi nosauca šo kratīšanu par "ļoti nožēlojamu" un preses konferencē pateica reportieriem, ka partija veiks "nepieciešamos pasākumus, vērojot izmeklēšanas likteni".

Japānā pagājušonedēļ demisionēja galvenais ministru kabineta sekretārs, ekonomikas un rūpniecības ministrs, iekšlietu ministrs un lauksaimniecības ministrs, kas nebija ziņojuši par politiskiem finanšu līdzekļiem, ko prasa likums.

Visi četri ministri bija no LDP frakcijas, kuru iepriekš vadīja ekspremjers Sindzo Abe, kas pērn tika noslepkavots. Tokijas prokurori veic izmeklēšanu arī pret citām LDP frakcijām.

Skandāls saistīts ar apgalvojumiem par kukuļiem 500 miljonu jenu (3,2 miljonu eiro) apmērā valdošajā LDP, kas desmitiem gadu gandrīz bez pārtraukuma bijusi pie varas. Ir ziņots, ka kukuļi tika doti LDP biedriem, kas pārsniedza kvotas biļešu pārdošanā uz partijas līdzekļu vākšanas pasākumiem.

Kisidas reitings ir zemāks nekā jebkuram citam premjeram kopš LDP atgriešanās pie varas 2012.gadā, jo vēlētāji ir neapmierināti ar inflāciju un viņa rīcību vairāku agrāko skandālu risināšanā. Jaunākajā sabiedriskās domas aptaujā Kisidas valdību atbalstīja tikai 17,1% respondentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu