Ieslodzījuma vietu pārvalde no Valsts policijas pārņems ieslodzīto konvojēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cietuma restes. Attēls ilustratīvs.
Cietuma restes. Attēls ilustratīvs. Foto: Inked Pixels/Shutterstock

Ieslodzījuma vietu pārvaldei (IeVP), no Valsts policijas (VP) pārņemot ieslodzīto konvojēšanu, būs jāapmāca personāls, kā arī jāiegādājas transportlīdzekļi, liecina Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotais atbildes projekts Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Iepriekš valdība lēma, ka IeVP līdz 2025.gada 1.jūlijam no VP pilnībā pārņems ieslodzīto konvojēšanu.

Tāpat pārvalde pārņems ieslodzīto konvojēšanu no ieslodzījuma vietas uz tiesu un no tās un apsardzi tiesas procesa laikā, ja procesa virzītājs ir tiesa vai prokuratūra, kā arī ieslodzīto konvojēšanu no ieslodzījuma vietas uz tiesu un no tās administratīvo un civiltiesisko jautājumu izskatīšanai, kas radušies, personām atrodoties ieslodzījuma vietā.

Ar 2027.gada 1.janvāri pārvalde no VP pārņems ieslodzīto konvojēšanu no ieslodzījuma vietas uz VP īslaicīgās aizturēšanas vietu un no tās, ja procesa virzītājs ir tiesa vai prokuratūra, kā arī ieslodzīto konvojēšanu no ieslodzījuma vietas medicīniskās ekspertīzes veikšanai.

Ministrijā atbildes projektā norāda, ka 2025.gada 1.jūlijā pārvalde sāk ieslodzīto konvojēšanu starp ieslodzījuma vietām saistībā ar brīvības atņemšanas soda vai drošības līdzekļa - apcietinājuma - izpildi, no ieslodzījuma vietas uz tiesu un no tās, kā arī nodrošina apsardzi tiesas procesa laikā, ja procesa virzītājs ir tiesa vai prokuratūra, un no ieslodzījuma vietas uz tiesu un no tās administratīvajā procesā un civilprocesā.

Konceptuālajā ziņojumā tiek piedāvāts veidot efektīvu ieslodzīto konvoja organizēšanas modeli. Proti, lai mazinātu konvojēšanas nepieciešamību, maksimāli tiks izmantota videokonferenču saziņa ar procesa virzītāju, tiks plānoti īsāki konvojēšanas maršruti, kas ekonomēs laiku un vairāk ļaus ieslodzītajam piedalīties ieslodzījuma izpildes procesā.

Ministrijā norāda, ka ieslodzīto konvojēšana ir jauns pārvaldes uzdevums, ko tā iepriekš šādā apjomā un veidā nav veikusi. Tam ir nepieciešams sagatavošanās laiks - pusotrs līdz divi gadi, lai pārņemtu jauno kompetenci, kam konceptuālajā ziņojumā ir paredzēts rīcības plānojums.

Līdz šim ir jāpieņem darbā un jāapmāca amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, kas jauno funkciju veiks. Jāņem vērā, ka pārvaldē šobrīd nav amatpersonu, kuras būtu atbilstoši apmācītas ieslodzīto konvojēšanā un varētu nodrošināt konvojēšanu. Apsargu un uzraugu trūkums neļauj šīs amatpersonas novirzīt konvojēšanas nodrošināšanai, neradot iekšējās drošības riskus ieslodzījuma vietās.

Ir jāveic nepieciešamo transportlīdzekļu iepirkums un to pielāgošana, kā arī bruņojuma un aprīkojuma iepirkums, kā arī tiesās ir jāveic pielāgojumi - jāpaplašina attālinātās saziņas iespējas, lai būtu iespējams maksimāli mazināt fiziskās konvojēšanas nepieciešamību uz tiesu.

Lai uzsāktu jaunās kompetences pārņemšanu no 2025.gada 1.jūlija, funkcijas nodrošināšanai nepieciešams papildu finansējums. Vienlaikus, lai neaizkavētu transportlīdzekļu, ekipējuma un aprīkojuma iegādes iepirkumu izsludināšanu, pārvalde sagatavos iepirkuma specifikāciju un izsludinās konkursu ar noteikumu, ka līgumi ar uzvarētāju tiks slēgti un saistības tiks uzņemtas tikai tad, kad būs pieņemts lēmums par finansējuma piešķiršanu vai tā nodrošināšanu esošo budžeta līdzekļu ietvaros.

Ņemot vērā minēto, TM 2024.gada pirmajā ceturksnī iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu konvoja funkcijas pārņemšanas sākšanai ar 2025.gada 1.jūliju, kā arī atbilstoši budžeta sagatavošanas grafikam iesniegs pieprasījumu prioritārajiem pasākumiem 2025.gadam un turpmākajiem gadiem un neuzņemsies saistības, kurām nav finansiāla seguma.

Iepriekš vēstīts, ka ministrijai šim mērķiem 2024.gadā nepieciešams finansējums 2 633 776 eiro apmērā, 2025.gadā 1 018 937 eiro apmērā, 2026.gadā 1 523 207 eiro apmērā, 2027.gadā 1 318 409 eiro apmērā, 2028.gadā 1 318 409 eiro apmērā, 2029.gadā un turpmāk 1 386 089 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu