Noskaties Raidījums: neizmantotu Covid-19 pošu dēļ zaudēti miljoniem eiro (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
AstraZeneca vakcīnas
AstraZeneca vakcīnas Foto: CHRISTOF STACHE/AFP

Eiropas Savienības dalībvalstis iznīcinājušas vakcīnas pret Covid-19 vairāk nekā četru miljardu eiro apmērā, izpētījis izdevums "Politico".  Patiesais neizmantoto vakcīnu apmērs, visticamāk, ir krietni lielāks, ņemot vērā, ka vairākas valstis starptautiskajam izdevumam datus nesniedza, to vidū uz žurnālistu pieprasījumu neatbildēja arī Latvija, vēsta Panorāma.

Latvijā valsts budžetam nodarītos zaudējumus šobrīd atbildīgie neatklāj, kā iemeslu minot vakcīnu ražotāju komercnoslēpumu. Tomēr, balstoties uz pirms gada LTV raidījuma "De facto" izpētīto, kur par pamatu ņemta informācija, ko ministrijai bija pieprasījuši Saeimas deputāti, sanāk, ka pirms gada piegādāto vakcīnu vērtība bija 92,7 miljoni eiro, šogad tā ir tikai pieaugusi. Ņemot vērā, ka puse pošu netika izmantotas Latvijas iedzīvotāju vakcinācijai, zaudējumi ir vairāku desmitu miljonu eiro vērtībā.

"Vakcīnu derīguma termiņi regulāri tiek pārskatīti, un, tiem tuvojoties beigām, vakcīnas tiek ziedotas, mēģinātas pārdot, bet pārdot ir ļoti grūti, jo visiem ir daudz. Nu, man ir tikai jāizsaka nožēla par šo situāciju.

Šobrīd mēs vienkārši metam vakcīnas ārā," atzina Zavadska.

Līgumi ar vakcīnu ražotājiem nosaka, ka Latvija vakcīnas turpinās pirkt līdz 2026.gadam. Līguma laušana draudētu ar tiesvedību. Labā ziņa, ka izdevies samazināt pasūtīto vakcīnu apmēru, kas ļaus arī ietaupīt.

Vairāk skaties sižetā! 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu