Foto Islandes vulkāna izvirdums sāk pierimt, taču joprojām ir bīstams

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Islandes vulkāna izvirdums, kas sākās pirmdien, ir sācis pierimt, taču meteorologi brīdina, ka zemē vēl varētu rasties jaunas plaisas, no kurām šļācas karsta lava, vēsta raidorganizācija BBC.

Islande ir bijusi paaugstinātas trauksmes stāvoklī, gaidot potenciālu vulkāna izvirdumu pēc intensīvas seismiskās aktivitātes novembrī.

Salas dienvidrietumos esošajā Reikjanesas pussalā tika reģistrētas tūkstošiem nelielu zemestrīču. 11.novembrī tika evakuēti apmēram 4000 iedzīvotāji no zvejas ostas pilsētas Grindavīkas, kas atrodas aptuveni 40 kilometrus no galvaspilsētas.

Foto: AP/Scanpix

Izvirdums, kas sākās vēlā pirmdienas vakarā, radīja apmēram četrus kilometrus garu plaisu, ko kuras šļācās lavas šaltis. 

Islandes Meteoroloģiskais dienests otrdienas vakarā paziņoja, ka izvirdums "turpina vājināties". Tomēr sākotnējās plaisas tuvumā varētu rasties jaunas plaisas, kuru parādīšanos būs grūti prognozēt.

Meteorologi arī brīdinājuši, ka vulkāna izvirduma radītais piesārņojums varētu sasniegt Reikjavīku.

Islandes atbildīgie dienesti aicinājuši netuvoties izvirduma vietai un norādījuši, ka tas nav nekāds tūrisma objekts. 

Islandē ir 33 aktīvas vulkānu sistēmas, kas ir lielākais skaits Eiropā.

Reikjanesas pussalā vulkānu izvirdumi nebija notikuši astoņus gadsimtus līdz 2021.gadam. Kopš 2021.gada tur notikuši trīs izvirdumi nomaļos, neapdzīvotos rajonos, un vulkanologi uzskata, ka tas var būt sākums jaunam seismiskās aktivitātes laikmetam šajā rajonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu