Valsts plāno apmaksāt kontracepciju sociālā riska grupu jauniešiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Grūtniece. Ilustratīvs foto
Grūtniece. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Ministrijas ar sadarbības partneriem strādās pie valsts apmaksātas kontracepcijas nodrošināšanas sociālā riska grupu jauniešiem, nolemts Bērnu lietu sadarbības padomē.

Kā informēja Labklājības ministrijas (LM) sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš, padomē secināts, ka nepieciešams samazināt nepilngadīgo grūtniecību skaitu. Padomē nolemts, ka Veselības ministrija (VM) sadarbībā ar LM, Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) un nevalstiskajām organizācijām (NVO) turpinās darbu pie noteiktu kritēriju izstrādes personu lokam, kuras atbilst sociālā riska grupai, lai varētu saņemt valsts apmaksātu kontracepciju.

Sēdē secināts, ka nepieciešams stiprināt nevalstiskā sektora lomu darbā ar bērniem, pusaudžiem un viņu vecākiem sabiedrības veselības, tai skaitā seksuālās un reproduktīvās veselības jomā. Padomes dalībnieki rekomendē izstrādāt starpnozaru algoritmus nepilngadīgo grūtniecību gadījumu vadībai - atbalstam ģimenēm un nepilngadīgām personām neplānotas grūtniecības gadījumā, kā arī vadlīnijas izglītības iestādēm.

Tāpat nepieciešams pilnveidot mācību saturu, pārskatot un stiprinot veselības, tai skaitā seksuālās un reproduktīvās, izglītības jautājumus, jo LM rīcībā esošie dati liecina, ka jauniešu vidū zināšanas par to ir ļoti zemas, informēja Zariņš.

VM, Izglītības un zinātnes ministrijai un LM sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, LPS un NVO ir jāturpina darbs pie jautājuma par higiēnas preču pieejamību bērniem un jauniešiem, uzsvērts padomes sēdē.

Apspriežot jautājumu par pakalpojumiem bērniem, kuriem ir izveidojusies atkarība no apreibinošām vielām vai procesiem, padomē tika nolemts, ka LM sadarbībā ar VM, Iekšlietu, Tieslietu ministrijām, LPS un NVO gatavos informatīvu materiālu par bērnu narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu atkarības obligātās ārstēšanas un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pieejamību institucionālā vidē.

Pamatojoties uz iegūtajiem secinājumiem, ir jāsagatavo un jāiesniedz priekšlikumi 2025.gada budžeta sagatavošanas procesā, mudina padome. VM un LM arī uzdots turpināt uzsāktās aktivitātes, lai piesaistītu šīs problēmas risināšanā jaunus sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniedzējus.

Sēdē tika spriests arī par "KiVa" jeb profilakses un intervences programmas bulinga izplatības mazināšanai skolu vidē pielietošanu Latvijā. Šī programma ir izstrādāta Somijā, un šobrīd ieviesta kopumā 20 valstīs. Bulings ir kaitnieciska uzvedība un pazemojoša attieksme, kas ir atkārtota un vērsta pret relatīvi bezpalīdzīgu vai vājāku personu. Tā bieži ir izplatīta skolās jauniešu vidē. Sēdē tika nolemts atbalstīt KiVa programmā iesaistīto skolu tīkla paplašināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu