Noskaties Eksperiments: kāds ir bremzēšanas ceļa garums ziemā?

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Zebras" sižeta

Neskatoties uz sūdzībām par manāmi sliktajiem ceļa apstākļiem un "melno" statistiku, braukšanas kultūra Latvijā gada aukstajos mēnešos pārāk neatšķiras no vasaras. Raidījums "Zebra" pēta, kāds ir bremzēšanas ceļš metros uz slapja asfalta un ledus.

Jebkuros apstākļos Latvijā noteikts ātrums, ar kādu drīkst veikt konkrēto ceļa posmu, taču apstākļi ziemā paredz ievērot īpašu uzmanību, izvēloties pareizo ātrumu un distanci no priekšā braucošās mašīnas.

Raidījums vasarā veica eksperimentu, pārliecinoties par bremzēšanas ceļa garumu ar ātrumu 90 km/h un 130 km/h. Šoreiz tika veikts tāds pats eksperiments, taču ziemas apstākļos – uz slapja asfalta un ledus.

Ziemā bremzēšanas ceļš uz vienkārši slapja asfalta pieauga gandrīz divas reizes. Ja vasarā tie bija 27 metri, tad ziemā – 53 metri. Jāņem vērā, ka bremzēšanas ceļš visnotaļ reālos apstākļos ir vēl garāks, jo tas atkarīgs no vadītāja reakcijas ātruma.

Savukārt pie lielāka ātruma bremzēšanas ceļš kļuva par 50 metriem garāks, respektīvi, 103 metri. Uz ceļa, kuru klāj ledus un slapjš sniegs, pie 90 km/h bremzēšanas ceļš četrkāršojās.

Plašāk "Zebras" sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu