Deputāts Kristovskis aicina ar likumu aizliegt mobingu no valsts pārvaldes puses (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājas vietnieks Ģirts Valdis Kristovskis.
Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājas vietnieks Ģirts Valdis Kristovskis. Foto: Zane Bitere/LETA

Likumā jānostiprina, ka ir aizliegts mobings jeb psiholoģiskā vardarbība no valsts pārvaldes darbinieku puses gan pret privātpersonām, pret valsts pārvaldē nodarbinātajiem, rosinājis Saeimas deputāts Ģirts Valdis Kristovskis (JV).

Attiecīgos priekšlikumus Kristovskis aicina veikt Valsts pārvaldes iekārtas likumā.

Parlamentārietis aicina likumā ierakstīt, ka ir aizliegta valsts pārvaldes iestādes patvaļīga rīcība, kas neatbilst pilnvarojuma jēgai un mērķiem, kas ir pretēja tiesiskas valsts pārvaldes būtībai un grauj sabiedrības uzticību valsts pārvaldei.

"Nav pieļaujama valsts pārvaldes iestādes darbības pamatprincipu apzināta neievērošana, iestādes pilnvaru izmantošana neleģitīmu mērķu sasniegšanai," ar šādu nosacījumu "Jaunās vienotības" politiķis rosina papildināt likumu.

Tāpat priekšlikumi paredz noteikt, ka ir aizliegta valsts pārvaldes patvaļīga rīcība pret privātpersonu, pret valsts pārvaldē nodarbinātajiem, tostarp pastāvīga psiholoģiskā vardarbība - uzbrukums cilvēka pašapziņai, pašcieņai un profesionālajai kompetencei (mobings un bosings).

"Ja valsts iestādes rīcība, kas neatbilst šajā likumā noteiktajiem Valsts pārvaldes principiem, ir bijusi apzināti patvaļīga iestādes rīcība neleģitīmu mērķu sasniegšanai, ar mērķi kaitēt personai, tad tā ir uzskatāma par ļaunprātību, par būtisku personas tiesību aizskārumu," šādu papildinājumu politiķis piedāvā likumam.

Kristovskis aicina noteikt, ka šādos apstākļos kaitējums personas tiesiskajām interesēm būtu jāatzīst par nozīmīgu un atvainošanās nebūtu uzskatāma par atbilstīgu atlīdzinājumu.

Politiķis arī rosina likumā noteikt iestādes definīciju, ka minētā likuma izpratnē par iestādi būtu uzskatāma privātpersona, privāta institūcija vai tiesību subjekts, kuram ir noteiktas valsts varas pilnvaras valsts pārvaldes jomā, kura pilda deleģētu valsts pārvaldes uzdevumu. Atbildīgā par šā publiskā uzdevuma īstenošanu joprojām paliktu valsts kā deleģētājs.

Tā kā priekšlikumi sākotnēji tika iesniegti likumprojektam, kurš paredzēts cita jautājuma izlemšanai - lojalitātes pienākuma valsts pārvaldē nostiprināšanai -, Kristovskis savus priekšlikumus pagaidām atsauca ar domu tos aktualizēt pie jauniem grozījumiem šajā likumā.

Arī Saeimas atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) komisijas sēdē pauda apņemšanos Kristovska priekšlikumus skatīt komisijā, kad deputāti nonāks pie iespējas strādāt ar jauniem grozījumiem Valsts pārvaldes iekārtas likumā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu