Noskaties Pozitīvā video sērijā iepazīstina ar iedzīvotāju līdzdalības iespējām pašvaldībās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pilt videost

Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība izveidojusi īsu, pozitīvu un informatīvu video sēriju par dažādiem ar pašvaldību lietām un iedzīvotāju līdzdalību saistītiem jautājumiem. “Pašvaldības ABC” ir astoņas video filmiņas, kas tapušas projekta “Informēti iedzīvotāji labākai pašvaldību pārvaldībai” ietvaros.

Projekta ideja balstās pārliecībā, ka informētāki un zinošāki iedzīvotāji veido aktīvāku, savstarpēji solidārāku, drošāku un noturīgāku sabiedrību. Video sērijas galvenā varoņa lomā iejuties aktieris Edgars Samītis, savukārt intervēto ekspertu vidū savu skatījumu par iedzīvotāju līdzdalību pauž arī bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Pašvaldību eksperti atzīst - lai arī pašvaldība ir cilvēkam tuvākā valsts pārvaldes institūcija, par tās darbu un atbildības jomām iedzīvotāji ir informēti vāji. Tā kā ir zema izpratne par iespējām līdzdarboties lēmumu pieņemšanā un piedalīties kopīgās dzīves telpas veidošanā, iedzīvotāju iesaiste labākajā gadījumā aprobežojas ar dalību pašvaldību vēlēšanās. Un diemžēl arī šie līdzdalības rādītāji ar katrām vēlēšanām samazinās.

Lai noskaidrotu, kāds ir iedzīvotāju zināšanu un informētības līmenis par šo speficisko tēmu loku, projekta pirmajā fāzē biedrība sadarbībā ar ekspertiem organizēja fokusgrupas ar dažādām iedzīvotāju kopienām un intervēja dažādu pašvaldību pārstāvjus dažādās Latvijas malās. Uz sadzirdētā pamata tika atlasītas 8 tēmas, par kurām izveidoti īsi informatīvi, taču vienlaikus viegli uztverami video materiāli izplatīšanai sociālajos tīklos. Tēmu loks aptver gan vispārīgas tēmas, piemēram, kas ir pilsoniskā līdzdalība un kā veidojas pašvaldības budžets, gan arī atsevišķi video veltīti jaunajiem iedzīvotāju līdzdalības rīkiem - līdzdalības budžetam, kolektīvajam iesniegumam pašvaldībās un iedzīvotāju padomēm.

Video tapuši sadarbībā ar plaši zināmām Latvijas nevalstiskajām organizācijām, kuru darbības joma saistīta ar video materiālos iekļautajām tēmām, piemēram, Sabiedrības līdzdalības fonds manabalss.lv, Latvijas pilsoniskā alianse, Sabiedrība par atklātību DELNA un domnīca Providus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu