Kims Čenuns mudina Ziemeļkoreju paātrināt gatavošanos karam (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns aicinājis valdošo partiju paātrināt gatavošanos karam, tostarp valsts kodolprogrammas virzību, ceturtdien ziņo valsts mediji.

Šie komentāri izskanēja tikai nedēļu pēc tam, kad Kims brīdināja, ka Phenjana nevilcināsies veikt kodoluzbrukumu, ja tiks izprovocēta ar kodolieročiem.

Kims šos komentārus izteica pašlaik notiekošajā Ziemeļkorejas Strādnieku partijas gada noslēguma sanāksmē, kurā viņš iepazīstinās ar galvenajiem politiskajiem lēmumiem 2024.gadam.

Kims aicināja partiju "vēl vairāk paātrināt gatavošanos karam" visās nozarēs, tostarp kodolieroču un civilās aizsardzības jomā, vēstīja Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA.

Viņš arī uzsvēra, ka "militārā situācija" Korejas pussalā ir kļuvusi "ekstrēma" Vašingtonas izvērstās "bezprecedenta" konfrontācijas dēļ.

Seula, Tokija un Vašingtona ir pastiprinājušas sadarbību aizsardzības jomā, ņemot vērā Phenjanas šogad veikto rekordlielo ieroču izmēģinājumu sēriju, un nesen aktivizēja sistēmu, lai reāllaikā apmainītos ar datiem par Ziemeļkorejas raķešu palaišanu.

Šī mēneša sākumā Dienvidkorejas ostas pilsētā Pusanā ieradās ASV kodolzemūdene, un Vašingtona veica mācības ar Seulu un Tokiju, kurās piedalījās tās tāla darbības rādiusa bumbvedēji.

Ziemeļkoreja jau iepriekš ir raksturojusi ASV stratēģisko līdzekļu, piemēram, B-52 bumbvedēju, piedalīšanos kopīgajās mācībās Korejas pussalā kā "apzinātu kodolkara provokāciju no ASV puses".

Phenjana šogad veiksmīgi palaida izlūkošanas satelītu, nostiprināja konstitūcijā savu kodolvalsts statusu un izmēģināja savā arsenālā modernāko starpkontinentālo ballistisko raķeti.

Kims šonedēļ definēja 2023.gadu kā "lielu pavērsienu un lielu pārmaiņu gadu".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu