Aizpagājušajā nedēļā Eiropadome izlēma ar Ukrainu oficiāli uzsākt sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), kas Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim bija nozīmīgs politiskais panākums. Kā norādīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena, tā bija "diena, kas paliks ierakstīta mūsu Savienības vēsturē". Patiesībā gan lielāko lozi izvilka pret ES noskaņotais Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.

Ikviens Eiropas Savienībā saprot, ka Orbāns izspēlēja cinisku gājienu, lai iegūtu ES līdzekļus. Viņš nemitīgi izdomāja arvien jaunus argumentus, kāpēc nesākt pievienošanās sarunas, minot dažādus iemeslus, sākot ar bažām par Ukrainas etnisko ungāru minoritāti un beidzot ar korupciju (ko bija īpaši iespaidīgi dzirdēt no kleptokrātiska autokrāta puses).

Orbāna šantāža nostrādāja, un viņa "viltīgais paņēmiens" beigu beigās ārkārtīgi dārgi izmaksās Eiropai kopumā. Par to eiropieši var pateikties Vācijas kancleram Olafam Šolcam, kurš ierosināja aizsūtīt savu Ungārijas kolēģi padzert kafiju, kamēr pārējo 26 dalībvalstu valdības balsoja.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X