2024. gada 5. martā Kolorādo iedzīvotāji balsos "priekšvēlēšanās", lai noteiktu, kuri kandidāti novembrī varēs cīnīties par ASV prezidenta amatu. Pašlaik aktuāls ir jautājums par to, vai Republikāņu partijas priekšvēlēšanu biļetenā parādīsies bijušā prezidenta Donalda Trampa vārds.

Nesen pieņemtajā lēmumā, ko daudzi raksturo kā "satriecošu ziņu", "sprādzienu" un "nozīmīgu brīdi demokrātijai", Kolorādo štata Augstākā tiesa atbildēja ar "nē". Ar 4 pret 3 balsu pārsvaru tiesa nolēma, ka Trampa likteni nosaka Četrpadsmitā grozījuma 3. pants, kas aizliedz "nemierniekiem" ieņemt federālos vai štata amatus.

Tiesas lēmums izriet no zemākas instances valsts tiesas lēmuma, ka Tramps 2020. gada beigās un 2021. gada sākumā iesaistījās nemieros, apzināti un tīši cenšoties traucēt taisnīgu varas nodošanu. Papildus meliem par vēlēšanu rezultātu viltošanu viņš arī kūdīja savus sekotājus traucēt vēlēšanu balsu skaitīšanu un vienlaikus piedalījās plānā aizstāt sertificētus štata elektorus ar viltotiem Trampu atbalstošiem elektoriem. Tiesa secināja, ka šīs darbības bija uzskatāmas par aktīvu sacelšanos pret ASV Konstitūciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X