Faktomāts Vai aiz "plakanās Zemes" ledus sienas saimnieko vikingi? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sociālajos tīklos uzpeldējis kārtējais brīnums no tā saucamo plakanzemiešu flanga – karte, kurā mums zināmos kontinentus ieskauj ledus siena, aiz kuras savukārt izkārtojušies vēl citi fantastiski kontinenti. Bez šaubām, lielākā daļa no mums pasmiesies vai atzinīgi novērtēs mākslinieka domas lidojumu, tomēr vēl mazāk šaubu ir par to, ka atradīsies cilvēki, kas rādīs uz šo karti ar pirkstu un kliegs: “Rau, rau, ko no mums slēpj valdība! Planēta patiesībā ir plakana, un aiz ledus sienas dzīvo vikingi!”

Ilustrācijā atainoti mums pazīstamie kontinenti, kurus ieskauj Klusais, Indijas un Atlantijas okeāns. To visu savukārt ieskauj ledus siena. Plakanās Zemes sazvērestības teorijas piekritēju vidū šī siena ir kā robežšķirtne starp mūsu realitāti un nezināmo. Vai aiz šīs sienas ir kosmoss? Vai kosmosu arī ir izdomājuši ķirzakcilvēki Baltajā namā, lai slēptu to, ka aiz ledus sienas atrodas Ēdene? Vai varbūt, kā šīs ilustrācijas gadījumā, aiz ledus sienas atrodas tādas mītiskas vietas kā Atlantīda un Asgarda.

Ar šo karti sociālajā tīklā “Facebook” padalījās kāds lietotājs, pie attēla piemetinot frāzi no filmas “Zvaigžņu kari”: “Man jautāts daudzas reizes: kas atrodas aiz ledus sienas? Neviens nevar būt drošs, kas tur ir, jo to redzējuši tikai daži izredzētie. Lūk, atainojums, kas balstīts uz informāciju no slepeniem avotiem. Daudzi botāni ir gājuši bojā, lai šo informāciju mums sagādātu.”

Iepriekš šī karte bija parādījusies arī mikroblogošanas vietnē “X”, kad ar to tur dalījās kāds lietotājs, klāt pierakstot: “Viss ir meli. Aiz ledus sienas ir citi kontinenti. Viņi piespieda mūs parakstīt Antarktikas līgumu, lai neviens uz Antarktiku nedotos.”

Patiesībā šis attēls pirmo reizi augšupielādēts internetā 2020. gada februārī mākslas forumā “DeviantArt” un ir daļa no mākslas darbu sērijas “Pasaule aiz ledus sienas”, vēstīts izdevumā “Reuters”.

Karte ir fiktīva. To radījis mākslinieks īpašā žanrā, kad, izmantojot zinātnisko fantastiku un fiktīvo folkloru, tiek radīta fantastiska pasaule.

Par laimi, šī karte kā "pierādījums" tam, ka Zeme ir plakana, pārāk lielu popularitāti internetā ieguvusi nav. Tas vieš cerību, ka saprāts, kritiskā domāšana un informācijas apguves spējas vēl vismaz pagaidām gūst virsroku pār tumsonību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu