Sāk publiskot "Epsteina sarakstu"; jaunu apsūdzību nav (1)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Trešdien tiesa ASV publiskoja dokumentus, kuros minēti ar pedofiliju apsūdzēto finansistu Džefriju Epsteinu saistīto politiķu un šovbiznesa zvaigžņu vārdi. Iekļūšana šajā sarakstā nozīmē vien to, ka attiecīgā cilvēka vārds tiesas procesa laikā izskanējis saistībā ar Epsteinu, piemēram, saistībā ar viesošanos kādā no Epsteina nekustamajiem īpašumiem.

Pazīstamākie cilvēki, kas minēti šajos dokumentos, ir Lielbritānijas princis Endrū, kurš apsūdzēts apgrābstīšanā, kā arī ASV eksprezidenti Bils Klintons un Donalds Tramps un iluzionists Deivids Koperfīlds, kuri nav apsūdzēti nekādos nodarījumos. 

Miljardieris Epsteins, kurš pirms vairāk nekā desmit gadiem tika notiesāts par nepilngadīgas prostitūtas nolīgšanu, tika arestēts 2019.gada 6. jūlijā. Viņš iepriekš bija izvairījās no līdzīgām apsūdzībām Maiami, kur ar prokuratūru panāca vienošanos atrisināt lietu ārpus tiesas.

Epsteinam uzrādītas apsūdzības saistībā ar laika periodā no 2002. līdz 2005. gadam pastrādātiem noziegumiem, kas saistīti ar cilvēktirdzniecību. Noziegumi esot notikuši Ņujorkā un Palmbīčā, Floridā.

2021.gadā britu sabiedrības dāma Gīleina Maksvela tika atzīta par vainīgu pusaugu meiteņu sagādāšanā Epsteinam seksuālai izmantošanai, par ko viņai piesprieda 20 gadu cietumsodu.

Dokumenti atslepenoti saistībā ar Epsteina un Maksvelas upures Virdžīnijas Džufres lietu pret Maksvelu. Maksvela savervēja Džufri 17 gadu vecumā – sākumā stāstot, ka viņa strādās kā masiere, bet patiesībā lai izpildītu seksuālus pakalpojumus Epsteinam un viņa ietekmīgajiem draugiem, it īpaši Lielbritānijas princim Endrū.

Dokumentos iekļauta Johannas Sjobergas liecība. Maksvela savervēja Sjobergu, kad viņa bija 20 gadus veca. Epsteins "reiz teica, ka Klintonam patīkot jauniņas, ar to domājot meitenes", liecināja Sjoberga.

2019.gadā Bila Klintona pārstāve norādīja, ka "prezidents Klintons neko nezina par briesmīgajiem noziegumiem, kuros Džefrijs Epsteins atzina vainu Floridā pirms vairākiem gadiem, un tiem, par kuriem viņam nesen izvirzītas apsūdzības Ņujorkā".

Sjoberga liecināja, ka Epsteina villā Palmbīčā, Floridā, esot satikusi popmūzikas leģendu Maiklu Džeksonu, taču neesot viņu masējusi. Citā Epsteina īpašumā esot viesojies iluzionists Deivids Koperfīlds, kurš "rādījis burvju trikus" un draudzīgi izturējies pret Epsteinu.

"Vai Koperfīlds jebkad ar jums pārrunāja Džefrija saistību ar jaunām meitenēm?" Sjobergai jautāja tiesā.

"Viņš jautāja, vai es zinu, ka meitenes saņem naudu par to, ka atrod citas meitenes," atbildēja Sjoberga. Uz jautājumu, vai Koperfīlds precizējis, vai runa ir par nepilngadīgām meitenēm, viņa atbildēja noliedzoši.

Dokumentos garāmejot minēts arī Trampa vārds. Sjoberga liecināja, ka reiz, kad Epsteina privātā lidmašīna vētras dēļ nevarēja nolaisties Ņujorkā, viņi esot devušies uz kādu Trampa kazino Atlantiksitijā, Ņūdžersijā.

Sjoberga liecināja, ka Lielbritānijas princis Endrū esot apgrābstījis viņas krūtis.

Džufre 2021.gadā iesūdzēja princi Endrū tiesā par seksuālu vardarbību. 2022.gadā lietā tika panākta ārpustiesas vienošanās, kas paredzēja veikt ziedojumu Džufres labdarības organizācijai, kas strādā ar cilvēku kontrabandas upuriem. Lielbritānijas princis Endrū noliedz apsūdzības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu