Ungārijā bērniem peldētapmācība ir obligāta un bez maksas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Peldbaseins. Ilustratīvs attēls
Peldbaseins. Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere/LETA

No 2022. gada 1. februāra Ungārijā tiek īstenota Nacionālā peldētapmācības programma, kas paredz vismaz 108 stundu peldētapmācību bērniem vecumā no 5 līdz 8 gadiem, un tās mērķis ir nodrošināt, ka visi bērni mācās peldēt. Programmas izstrādātājs ir Ungārijas Peldēšanas federācija, un to finansē Ungārijas valdība.

Katrā vecuma grupā – bērnu dārza vecākajā grupā, 1. klasē un 2. klasē tiek īstenots 36 stundu nodarbību cikls. Programmas rezultātā bērni spēj nopeldēt 100 m, ir apguvuši trīs peldēšanas stilus, niršanas prasmes un drošas uzvedības uz un pie ūdens pamatus. Peldētapmācības nodarbības, inventārs, kā arī transports no skolas uz peldbaseinu un atpakaļ vecākiem ir bez maksas.

“Visu vasaras Olimpisko spēļu vēsturē Ungārijas peldētāji izcīnījuši 76 medaļas, 29 no tām zelta. Šie panākumi pasaules valstu kopvērtējumā ierindo Ungāriju ceturtajā vietā. Taču, neskatoties uz uzvarām peldbaseinos, vēsturiski lielākā iedzīvotāju daļa ar aktīvu dzīvesveidu nenodarbojās. Pēdējo 30 gadu laikā statistika liecināja, ka vien katrs desmitais ungārs regulāri nodarbojies ar sportu un 75 % bērnu izkustējušies vien sporta nodarbībās skolā. Šie dati kalpoja par pamatu, lai 2013. gadā sports valstī tiktu izvirzīts kā prioritāte. Un, pateicoties izcilajiem vēsturiskajiem sasniegumiem, peldēšana kļuva par visvairāk finansēto individuālo sporta veidu,” Jūrmalā konferencē “Learn to swim” stāstīja Ungārijas peldēšanas federācijas pārstāvis Peters Szajers (Peter Szajer).

No 2023. gada septembra 923 izglītības iestāžu audzēkņi – ap 40 tūkstošiem bērnu – mācās peldēt 42 peldbaseinos. Šobrīd Ungārijā peldētapmācībai piemēroti ir 53 sešu celiņu 25m peldbaseini, un valsts programma paredz vēl 22 jaunu peldbaseinu būvniecību tuvākajā nākotnē. Tāpat valsts programmā noteikts, ka līdz 2032. gadam peldētprasme jāapgūst visiem bērniem vecumā no 6 līdz 8 gadiem (250–280 tūkstoši). Lai to nodrošinātu, tiks apmācīti vairāk nekā divi tūkstoši kvalificētu peldēšanas instruktoru. Bērnu peldētapmācību drīkst nodrošināt tikai sertificēti un Ungārijas peldēšanas federācijas licencēti sporta pedagogi, kam ik pa diviem gadiem jāatjauno sertifikāts.

Saskaņā ar Eurostat datiem Ungārija ar 1,6 nāves gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju noslīkušo statistikas rangā ir 10. vietā starp visām Eiropas valstīm. Ungārijā dzīvo vairāk nekā 10 miljoni iedzīvotāju. Valsts ir bagāta ar upēm un ezeriem, tostarp tieši Ungārijā ir lielākais Centrāleiropas ezers Balatons. Valsts ir slavena ar neskaitāmiem termāliem baseiniem, kā arī tur ir pārsteidzoši liels 50 m baseinu skaits – vairāk nekā 50!

Konference “Learn to swim” 11. un 12. novembrī Jūrmalā pulcēja teju 200 jomas ekspertus no 28 dažādām Eiropas valstīm. Konferenci rīkoja Eiropas Peldēšanas federācija sadarbībā ar Latvijas Peldēšanas federāciju un biedrību “Peldēt droši”.

Avots: https://www.worldlifeexpectancy.com/hungary-drownings

Raksts tapis sadarbībā ar biedrību "Peldēt droši".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu