Sprādziens Melnsila ielā: šomēnes sāks iztiesāt strīdu starp dzīvokļu īpašniekiem un domi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Melnsila iela 2
Melnsila iela 2 Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rīgas pilsētas tiesa 25.janvārī plkst.11 skatīs 2020.gadā notikušajā gāzes sprādzienā sabojātās mājas Rīgā, Melnsila ielā 2, dzīvokļu īpašnieku prasību pret Rīgas domi par mājas atjaunošanu.

Iedzīvotāju intereses pārstāvošā advokātu biroja "Magnusson" advokāts Māris Smilga iepriekš informēja, ka viņa rīcībā ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta slēdziens, kas datēts ar 2021.gads 26.februāri, kurā par propāna gāzes sprādziena vietu 2020.gada 31.decembrī Melnsila ielā 2, Rīgā, uzskatāms mājas 3.stāva 9.dzīvoklis. Šis dzīvoklis pieder Rīgas pilsētas pašvaldībai.

Lēmumu vērsties ar civilprasību pret domi dzīvokļu īpašnieki formāli pieņēmuši pēc tam, kad nebija izdevies jautājumu atrisināt ārpustiesas ceļā. Iedzīvotāji tiesā prasa uzlikt Rīgas pašvaldībai par pienākumu atjaunot ēku tajā apjomā un veidolā, kāda tā bijusi pirms sprādziena. Šajā tiesvedībā Rīgas dome neatšķiras no jebkuras citas personas - dzīvokļa īpašnieka, jo, izīrējot dzīvokļus, tā rīkojas privāto tiesību jomā, sacīja Smilga.

Smilga skaidro, ka, iespējams, vēlāk tiks sniegtas prasības arī par citu zaudējumu piedzīšanu no Rīgas domes, jo katrs Melnsila ielas 2 dzīvokļa īpašnieks ir cietis zaudējumus. Zaudējumi ir gan tieši sprādziena un tam sekojošā ugunsgrēka rezultātā sabojātā manta, gan arī dzīvojamās platības īrēšanas izmaksas kopš notikuma, jo nams nav apdzīvojams, kā arī radušās citas ar to saistītās izmaksas.

Saskaņā ar Dzīvokļu īpašuma likumu dzīvokļa īpašniekam ir pienākums saudzīgi izturēties pret kopīpašumā esošo daļu, ievērot tās lietošanas noteikumus un normatīvajos aktos noteikto, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, un raudzīties, lai šos noteikumus un prasības ievērotu personas, kas iemitinātas viņa dzīvokļa īpašumā. Tāpat dzīvokļa īpašnieks par zaudējumu nodarīšanu citiem dzīvokļu īpašniekiem vai citām personām ir atbildīgs normatīvajos aktos, dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumos vai savstarpēji noslēgtajos līgumos noteiktajā kārtībā, teikts likumā.

Smilga atsaucas arī uz Augstākās tiesas lēmumu Zolitūdes traģēdijas lietā, kurā cita starpā pausts secinājums, ka gadījumā, ja telpās izvietotas paaugstinātas bīstamības iekārtas, bīstamas vielas, tai skaitā gāze, vaina nav atsevišķi jāpierāda, jo "tā ir prezumējama".

TVNET jau ziņoja, ka naktī no 2020.gada 30.decembra uz 31.decembri Āgenskalnā pēc sprādziena daļēji sabruka trīsstāvu dzīvojamā ēka Melnsila ielā 2, kas atrodas Melnsila ielas un Ļermontova ielas krustojumā.

Ierodoties norādītajā adresē, ugunsdzēsēji konstatēja, ka deg daļēji nobrukušā nama otrais un trešais stāvs un jumta konstrukcijas. Trīsstāvu dzīvojamās mājas sprādzienā un tam sekojošajā ugunsgrēkā viens cilvēks gāja bojā, bet seši cieta.

2020.gada 31.decembrī Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis apstiprināja, ka pašvaldībai piederošais dzīvoklis ir atradies sprādzienā sagruvušajā ēkas daļā un tajā dzīvojis Sociālā dienesta klients, ar kuru darbiniekiem ir izdevies sazināties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu