Latvijas Radio vadība: Piedūmojums Latvijas Radio ēkā nav valsts mēroga ārkārtas situācija (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Doma laukumā Latvijas Radio ēkā izcēlies sadūmojums, kura dēļ notiek darbinieku evakuācija un pārtraukti ētera raidījumi.
Doma laukumā Latvijas Radio ēkā izcēlies sadūmojums, kura dēļ notiek darbinieku evakuācija un pārtraukti ētera raidījumi. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Radio valde atzīst, ka nepieciešams pilnveidot rīcības algoritmus lokālu incidentu gadījumā, ja tie atstāj ietekmi uz programmu apraidi, informēja Latvijas Radio pārstāve Liene Pālēna.

Saistībā ar 5.janvārī notikušo incidentu Latvijas Radio ēkā Doma laukumā 8, Rīgā, kad plānoto remontdarbu laikā izcēlās ugunsbīstama situācija un evakuācijas dēļ tika veiktas izmaiņas programmu apraidē, Latvijas Radio valde ir veikusi situācijas izvērtējumu.

Valdes ieskatā, Latvijas Radio rīcība kopumā ir bijusi atbilstoša ārējo un iekšējo normatīvo aktu regulējumam, vienlaikus uzlabojami radio veiktspējai operatīvi nodrošināt klausītāju informēšanu lineārajā apraidē par incidenta būtību ir nepieciešami.

Latvijas Radio vadība ir izanalizējusi incidenta norises apstākļus, pieņemtos lēmumus operatīvai krīzes vadībai un negatīvu seku mazināšanai digitālajā vidē un lineārajā ēterā, iekšējo normatīvo regulējumu Latvijas Radio rīcībai ugunsgrēka gadījumā un Latvijas Radio darbības nodrošināšanai ārkārtas apstākļu gadījumā, infrastruktūras un tehnisko nodrošinājumu, kā arī secinājumus par notikušā ietekmi uz Latvijas Radio un sabiedrību kopumā.

Izvērtējot notikušo un pieņemtos lēmumus krīzes situācijā, incidentā kā augstākais risks tika noteikts potenciālais apdraudējums Latvijas Radio darbinieku un apmeklētāju veselībai - ēkā starpsienu pakojuma gruzdēšanas rezultātā lokāli bija izplatījušies dūmi ar nezināmu ķīmisku sastāvu. Tāpēc rīcību lēmumu pieņemšanā noteica Latvijas Radio ugunsdrošības instrukcija. Šādā situācijā augstākā prioritāte ir cilvēku evakuācija, norāda valde.

Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne atzīmē, ka pašreizējos ģeopolitiskos apstākļos ierastās programmas pārtraukumi var radīt iedzīvotāju satraukumu. Lai arī teju visos masu medijos un sociālajos tīklos aktuālā informācija par incidenta būtību bija pieejama, daļa Latvijas Radio klausītāju ziņas digitālajā vidē vai citos masu medijos nepatērē.

"Gribu uzsvērt, ka Latvijas Radio ir skaidrs rīcības plāns, tai skaitā darbības nepārtrauktības plāns nopietnām ārkārtas situācijām, kas saistītas ar valsts drošības apdraudējumu, dabas katastrofu gadījumā un citos gadījumos, kad no "Radiomājas" nav iespējams raidīt. Ārkārtas situācijās tiek nodrošināta alternatīva apraide. Tomēr piedūmojums Latvijas Radio ēkā nav valsts mēroga ārkārtas situācija," pauž Klapkalne.

Nākotnes risku mazināšanai Latvijas Radio tiks atkārtoti pārskatīti iekšējie normatīvie regulējumi, veikts risku novērtējums, kā arī pārskatītas krīzes vadības procedūras. Tāpat tiks papildināti Latvijas Radio rīcības algoritmi sabiedrības informēšanai arī lokālas nozīmes incidentu gadījumā. Latvijas Radio organizēs atkārtotas darbinieku mācības, kā arī praktisku incidenta simulāciju, tai skaitā arī par krīzes komunikācijas plāna iedarbināšanu un sabiedrības informēšanu ēterā caur tam paredzēto programmatūru.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) 5.janvārī plkst.13.31 saņēma izsaukumu uz Latvijas Radio ēku Doma laukumā 8, Rīgā, kur bija izveidojies sadūmojums. Pārmeklējot ēku, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ēkas otrā stāva sienā gruzdēja sienas pakojums astoņu kvadrātmetru platībā. No ēkas evakuējās aptuveni 100 cilvēki.

Lai pārliecinātos, ka gruzdēšana ir apturēta, tika demontēta starpsiena un pārsegumi pārbaudīti ar termokameru. Plkst.15.39 sadūmojums tika lokalizēts, un VUGD deva atļauju daļai darbinieku pakāpeniski atgriezties darba vietās. No plkst.15.15 ēterā skanēja paziņojumi par notikušo incidentu, savukārt plkst.16 Latvijas Radio programmas atgriezās ierastajā raidīšanas režīmā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu