Meklēs tiesisku risinājumu tūrisma nozarē papildus latviešu valodai lietot arī citas ES oficiālās valodas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tūristi Vecrīgā.
Tūristi Vecrīgā. Foto: Zane Bitere/LETA

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) Valsts valodas centra (VVC) direktoram uzdevusi līdz 15. janvārim izvērtēt un sniegt priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem tiesību aktos, kas ļautu sabiedriskajā transportā uz un no starptautiskās lidostas "Rīga", kā arī citos transporta infrastruktūras objektos, izvietot informāciju angļu valodā vai vairākās Eiropas Savienības (ES) oficiālajās valodās.

Ministrija informē, ka tāpat ministre no VVC sagaida skaidrojumu par svešvalodu lietošanu vietās, kur vienkopus pulcējas plašs ārvalstu tūristu loks.

Lībiņa-Egnere norāda, ka Latvija ir daļa no ES un Šengenas zonas. Latvijā ik gadu ierodas vairāk nekā miljons ārvalstu tūristu un viesu, tāpat tiek organizēti Eiropas un pasaules mēroga kultūras un sporta pasākumi. Nav pieļaujams, ka informācijas trūkuma dēļ Latvijas ekonomikai iet garām peļņa no tūrisma. Tādēļ viņa uzdevusi izvērtēt esošo normatīvo aktu interpretāciju par svešvalodu lietošanu tūrisma nozarē, ņemot vērā, ka Valsts valodas lietošanas tiesiskajā regulējumā jāaizsargā arī netiešās mērķgrupas - tūristu no ārvalstīm - tiesības saņemt nepieciešamo pamatinformāciju angļu vai kādā no ES oficiālajam valodām.

Savukārt līdz 31. janvārim VVC uzdots sniegt plašāku skaidrojumu un priekšlikumus regulējuma pilnveidei par ES valodu izmantošanu publiskās vietās, lai: starptautiska un reģionāla mēroga transporta infrastruktūras objektos varētu izvietot informāciju citās oficiālajās ES valodās - pilsētvidē nodrošinātu tūristiem pieejamu pamatinformāciju par iespēju saņemt vismaz pirmās nepieciešamības pakalpojumus un Latvijā, organizējot dažādus starptautiskus pasākumus, pieļautu informatīvos un organizatoriskos nolūkos lietot citas ES oficiālās valodas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu