Foto un Video Vulkāna lava Islandē jau sākusi iznīcināt pirmās mājas Grindavīkā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pirms vulkāna izvirduma naktī notika vairākas nelielas zemestrīces. Izvirdums tika prognozēts jau pagājušā gada rudenī. Video tiešraidē redzams, ka lava no vulkāna sasniegusi pirmās mājas Grindavīkas zvejnieku ciematā Islandē.

Iedzīvotāji no Grindavīkas ir evakuēti jau krietnu laiku iepriekš.

Vulkāna izvirdums sākās svētdienas rītā Reikjanesas pussalā, salas valsts dienvidrietumu daļā. Islandes raidsabiedrība RÚV vēsta, ka pēcpusdienā tieši pie Grindavīkas zemē atvērusies plaisa.

Ciematā dzīvojošā Reinira Berga Jonsona māja atrodas netālu no lavas plūsmas. Viņš un viņa ģimene bezpalīdzīgi vēro notikumus.

“Mēs skatāmies kameru filmēto un tiešām neko citu nevaram darīt,” viņš saka RÚV.

Reiniram un viņa ģimenei izdevās no mājām paķert tikai dažus sīkus priekšmetus.

Saskaņā ar RÚV teikto, izvirdums izplata piesārņojumu uz dienvidiem un dienvidrietumiem.

Glābšanas iestādes bija paspējušas sagatavoties izvirdumam, un jau vakar apmēram 4000 Grindavīkas iedzīvotāju tika lūgts pamest šo apgabalu.

Foto: Lava no vulkāna Islandē sasniedz Grindavīku

Tagad varas iestādes reģionā izsludinājušas ārkārtas stāvokli. Pēdējie iedzīvotāji tika nogādāti drošībā ar helikopteriem.

Saskaņā ar RÚV teikto, varas iestādēm ir vairākkārt nācies lūgt cilvēkus turēties tālāk no bīstamās apkārtnes. Grindavīkai nevienam nevajadzētu tuvoties, jo glābējiem darba jau ir daudz, norāda RÚV aptaujātā policija.

Pirms izvirduma notika nelielu zemestrīču sērija, kas sākās ap pulksten trijiem naktī. Savukārt pats izvirdums sākās ap astoņiem rītā.

Varas iestādes nesen izteicās, ka cer, ka vulkāna izvirdums šoreiz atkal būs īss, kā tas notika 18. decembrī. Lai gan izvirdums toreiz sākās spēcīgi, tas sāka norimt jau pēc dažām stundām.

Vulkanologs Torvaldurs Tordarsons uzskata, ka izvirdums šoreiz ir mazāks, bet var turpināties ilgāk. Pēcpusdienā šķita, ka izvirdums ir norimis.

Ap plkst.19.00 Islandē sasaukta Civilās aizsardzības informatīvā sanāksme, bet vēl pēc stundas – plkst.20.00 Islandes iedzīvotājus uzrunās Valsts prezidents Gudni Jouhannessons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu