Eksperte: Par bērnu pastrādātajiem noziegumiem atbildība gulstas uz pieaugušajiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērnu slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra virsārste Karīna Beinerte.
Bērnu slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra virsārste Karīna Beinerte. Foto: Lita Millere/LETA

Par bērnu pastrādātajiem noziegumiem atbildība gulstas uz pieaugušajiem, komentējot pagājušajā nedēļā pusaudžu pastrādātās slepkavības, intervijā TV3 pauda Bērnu slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra virsārste Karīna Beinerte.

Psihiatres skatījumā, valsts atbalstam riska grupu jauniešiem ir jābūt daudz individualizētākam, īpaši brīdī, kad redzams, ka jaunietis "sāk noiet no ceļa", bet tāda atbalsta Latvijā nav, jo trūkst resursu un attiecīgi mazinās iespējas novērst potenciālo vardarbību.

Taujāta, vai Latvijā būtu lietderīgi no 14 uz 12 gadiem samazināt vecumu, no kura iestājas kriminālatbildība, eksperte vērtēja, ka kriminālatbildības vecuma maiņa koncentrētos uz bērna atbildību, bet noziegumu gadījumos lielāka atbildība ir tieši uz pieaugušajiem, kuri nav spējuši bērnu noturēt ārpus antisociālas vides.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Jūrmalā kriminālatbildības vecumu nesasniedzis bērnunama iemītnieks nodūra vienaudzi. Pēc nozieguma dūrējs tika nodots atpakaļ pieskatīšanai sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādē, jo valsts kopš 2022.gada ir likvidējusi sociālās korekcijas izglītības iestādes, bet līdzvērtīgs mehānisms to vietā nav nācis. Pašlaik vien tiek spriests, ka šī gada laikā vajadzētu izveidot jaunu audzinoša rakstura piespiedu līdzekli - bērnu ievietošanu "Terapeitiskajā mājā", kura būšot paredzēta augsta riska pusaudžiem.

Savukārt Rēzeknē likumsargi pagājušajā nedēļā aizturēja trīs nepilngadīgus jauniešus aizdomās par divu vīriešu slepkavību. Šie pusaudži ir pāris gadus vecāki, un viņiem līdz ar to tiks piemērota kriminālatbildība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu