Ungārija vēlas katru gadu no jauna izvērtēt ES palīdzību Ukrainai (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjers Viktors Orbāns
Ungārijas premjers Viktors Orbāns Foto: AP/Scanpix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ceturtdien aicināja Eiropas Savienību (ES) katru gadu izvērtēt palīdzību Ukrainai, šajā jautājumā pirms ES samita turpinoties sarežģītām sarunām.

"Ja mēs gribam palīdzēt Ukrainai, darīsim to ārpus ES budžeta un uz ikgadēja pamata! Tā piecus mēnešus pirms vēlēšanām ir vienīgā demokrātiskā nostāja," platformā "X" norādīja premjers, šādi izsakoties par jūnijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Briselē turpinās intensīvas diskusijas Ukrainas palīdzības jautājumā, bet Budapešta skeptiski raugās uz iespējām panākt izrāvienu.

"Pozīcijas ir tālu viena no otras, līdz ar to nav skaidrs, vai izdosies panākt vienošanos,"

preses konferencē ceturtdien sacīja Orbāna administrācijas vadītājs Gergejs Gujāšs.

"Arī tā nebūtu traģēdija," viņš turpināja, pieļaujot, ka

"26 pušu risinājums" bez Ungārijas līdzdalības ir iespējams.

Orbāns apmaiņā pret veto atcelšanu Ukrainas palīdzībai pieprasījis, lai tiktu atbloķēts viss Ungārijai paredzētais ES finansējums, kas šobrīd ir iesaldēts.

Brisele pieprasa progresu tā dēvētās likuma varas jomā, arī stingrākas prasības valsts pasūtījumiem, akadēmiskās brīvības un LGBT tiesību ievērošanu, kā arī lai tiktu ievērotas migrantu tiesības uz patvēruma pieprasīšanu.

Gujāšs sacīja, ka nebūs kompromisu attiecībā uz "migrāciju un bērnu tiesībām", vienlaikus norādot, ka Brisele iesaistījusies "rupjā varas cīņā" un ka tai cieņas pret likumu ir pat mazāk nekā bijušajā Padomju Savienībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu