Noskaties Krāpnieki pieslēdzas svešiem datoriem, lai ģenerētu kriptovalūtu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pagājušajā gadā 11 mēnešu laikā Latvijā četru lielo banku klientiem internetā izkrāpti vairāk nekā 11 miljoni eiro. Tomēr bez tiešas naudas izkrāpšanas ir vēl citi veidi, kā krāpnieki blēdījās. Var gan nozagt personas datus, gan arī – kā izrādās, pieslēgties cilvēku datoriem, lai ģenerētu kriptovalūtu, sestdienas vakarā vēsta LTV “Panorāma”.

“Kriptomainings ir uzbrukuma veids, kad upura ierīcei, parasti tas ir dators, tiek ieinstalēts vīruss, kas tad izmanto tās ierīces resursus, lai veiktu to kriptovalūtas ražošanu. Tad sūta šo saražoto valūtu jeb kripto uz uzbrucēja kontrolētu kontu,” skaidro “Cert” kiberdrošības eksperts Rūdolfs Kelle.

“Ja mēs paskatāmies tādu “Top 3” krāpniecības veidiem, tad “godpilnajā” trešajā vietā, pēdiņās sakot, šis krāpniecības veids ir ierindojies pēdējā mēneša laikā,” stāsta “Tele2” sabiedrisko attiecību vadītājs Latvijā Oskars Fīrmanis.

Pagājušajā gadā Latvijas telekomunikāciju operatori novērsuši miljoniem gadījumu, kad šādā veidā ļaundari nelegāli pieslēdzas svešu cilvēku datoriem.

Pazīme, ka tas varētu būt noticis, – datora darbība kļūst skaļāka, palēninās tā darbības ātrums. Tomēr neko citu cilvēks arī nepamana – viss notiek samērā nemanāmi.

Vairāk skaties LTV “Panorāma” sižetā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu