Lietuvas un Polijas prezidenti pārrunājuši abu valstu militārās sadarbības paplašināšanu

TVNET/LETA/LRT
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda svētdien, 21. janvāri, tikās ar Polijas kolēģi Andžeju Dudu, kas ieradies vizītē Viļņā.

Abi prezidenti pārrunājuši divpusējo sadarbību aizsardzībā, reģionālās drošības jautājumus Krievijas iebrukuma kontekstā Ukrainā un jautājumus, kas saistīti ar atbalsts sniegšanu Kijivai, teikts Lietuvas prezidents preses dienesta izplatītajā paziņojumā.

Nausēda uzsvēris Lietuvas gatavību stiprināt stratēģisko sadarbību ar Poliju un paplašināt sadarbību ar Varšavu aizsardzības jomā.

Viņš arī norādījis, ka Lietuva un Polija plāno veikt kopīgus armijas manevrus.

"Mēs stiprināsim militāro sadarbību, veiksim kopīgas mācības, meklēsim papildu formas kopīgai mūsu bruņoto spēku sagatavošanai, pastiprināsim armijas mobilitāti," žurnālistiem pavēstīja Lietuvas prezidents.

Pēdējo reizi abu valstu kopīgie manevri notika pērn jūlija sākumā Klaipēdā. To laikā lietuviešu un poļu īpašo uzdevumu vienības apguva ienaidnieka ieņemtu infrastruktūras objektu atbrīvošanu.

Savukārt Duda norādīja, ka Suvalku koridors ir "reģions, kas prasa īpašu uzmanību, īpašu kontroli".

Nausēda uzsvēra, cik svarīga ir Lietuvas un Polijas vienotība Ukrainas atbalstīšanā, un pauda cerību, ka tuvākajā laikā izdosies organizēt tā dēvētā Ļubļinas trijnieka tikšanos, kurā piedalītos arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņš piebilda, ka ukraiņu tautai sniedzams gan politisks, gan finansiāls, gan militārs atbalsts un ka īpaši svarīgs ir militārais atbalsts, lai Ukraina iespējami ātri gūtu uzvaru pār agresoru.

Pēc sarunām abu valstu prezidenti piedalīsies 1863.gada sacelšanās dalībnieku piemiņas pasākumos Viļņas Svētā Staņislava katedrālē un Rasu kapsētā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu