Lietuva iegādāsies "Leopard 2" tankus jaunajai armijas divīzijai (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Lietuvas Valsts aizsardzības padomē otrdien tika panākta vienošanās par Vācijas tanku "Leopard 2" iegādi jaunajai Lietuvas armijas divīzijai, paziņoja Lietuvas prezidenta padomnieks Ķēstutis Budris.

"Visefektīvākā tanku platforma, kas atbilst visiem Lietuvas izvirzītajiem kritērijiem, ir Vācijas tanks "Leopard 2"," pēc Valsts aizsardzības padomes sanāksmes žurnālistiem teica Nausēdas padomnieks.

Viņš informēja, ka Aizsardzības ministrijai ir uzdots sākt sarunas ar ražotājiem Vācijā un citām valstīm par šīs tehnikas iegādi.

Kā teica Budris, Valsts aizsardzības padome arī vienojās, ka papildus divīzijai tiks veidots arī divīzijas līmeņa artilērijas pulks, divi bataljoni - pretgaisa aizsardzības un inženiertehniskais - tiks palielināti līdz pulkam, kā arī tiks papildināta pārējo spēku struktūra.

"Jūras spēkos tiek izveidots Ostas un piekrastes aizsardzības dienests," teica valsts prezidenta padomnieks.

"Tiks izveidota arī jauna Kiberaizsardzības pārvalde, kā arī tiek veiktas citas izmaiņas," viņš uzskaitīja.

Budris stāstīja, ka ir arī panākta vienošanās palielināt maksimāli iespējamo iesaukto jauniešu skaitu gadā par 2000. Pašlaik dienestā gadā tiek iesaukti aptuveni 3800 karavīru.

"Valsts aizsardzības padome apstiprināja pāreju uz vispārēju karaklausību," sacīja Budris.

Jau vēstīts, ka pērn maijā Lietuvas Valsts aizsardzības padome atbalstīja ierosinājumu valsts armijā izveidot divīziju. Plānots, ka divīzija tiks izveidota līdz 2030.gadam.

Lietuvas prezidenta vadītā Valsts aizsardzības padome, kurā ir arī premjerministrs, parlamenta spīkers, aizsardzības ministrs un bruņoto spēku komandieris, apsprieda arī palīdzību Ukrainai, elektrotīklu sinhronizāciju ar kontinentālo Eiropu un citus valsts drošības jautājumus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu