Lielbritānija piedāvā Vācijai oriģinālu metodi, kā atrisināt raķešu “Taurus” dilemmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Lielbritānijas valdība ir piedāvājusi Vācijai izeju no strupceļā nonākušajām debatēm par spārnoto raķešu “Taurus” piegādi Ukrainai: Vācija eksportēs raķetes “Taurus” uz Apvienoto Karalisti, bet Apvienotā Karaliste pretī piegādās Kijivai spārnotās raķetes “Storm Shadow”, trešdien, 24. janvārī, atsaucoties uz diplomātiem un valdības avotiem, ziņoja laikraksts “Handelsblatt”.

Saskaņā ar laikraksta sarunbiedru teikto, šāds priekšlikums tika izteikts pirms vairākām nedēļām, taču federālā kanclera birojs atteicās sniegt komentārus.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs noraida raķešu “Taurus” piegādi Kijivai, lai gan vairāki Vācijas valdošās koalīcijas politiķi viņu ir mudinājuši to darīt. Pagājušajā nedēļā Kristīgi demokrātiskās savienības (CDU) frakcijai neizdevās Bundestāgā pieņemt rezolūciju, kas aicināja nodot raķetes “Taurus” Ukrainai.

“Storm Shadow” un “Taurus” nav viens un tas pats

“Ja tas palīdzēs Ukrainai, tad tā noteikti ir iespēja starptautiskās sadarbības ietvaros,” sarunā ar “Handelsblatt” britu priekšlikumu komentēja Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas (SPD) aizsardzības eksperts Andreas Švarcs. Tajā pašā laikā Bundestāga Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja Marija-Agnese Štraka-Zimmermane pret Londonas iniciatīvu bija noskaņota noraidoši. “Šādā gadījumā Bundesvērs zaudēs savas raķetes “Taurus”, un arī Ukrainai to nebūs. “Storm Shadow” nav līdzvērtīgs “Taurus” aizstājējs,” viņa teica.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs noraidījis "Taurus" piegādes Kijivai, kaut arī vairāki valdošās koalīcijas politiķi mudinājuši to darīt.

Pagājušajā nedēļā opozīcijā esošajiem kristīgajiem demokrātiem neizdevās Bundestāgā nodrošināt atbalstu rezolūcijai, kurā mudināts piegādāt "Taurus" Ukrainai.

"Ja ar to tiks palīdzēts Ukrainai, tad tā, nenoliedzami, ir opcija starptautiskās sadarbības ietvaros," sarunā ar "Handelsblatt" britu piedāvājumu komentēja Vācijas sociāldemokrātu aizsardzības eksperts Andreass Švarcs.

Savukārt Bundestāga Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja Marī Agnese Štraka-Cimmermane skeptiski izteicās par Londonas piedāvājumu.

"Šajā gadījumā Bundesvērs zaudēs raķetes "Taurus", bet arī Ukrainai to nebūs. "Storm Shadow" nav līdzvērtīgs aizstājējs "Taurus"," norādīja brīvo demokrātu deputāte.

"Ukrainai ir vajadzīgas "Taurus", un tās ir vajadzīgs tagad," laikrakstam "Handelsblatt" sacīja Štraka-Cimmermane.

Zaļo politiķis Antons Hofreiters ziņu aģentūrai DPA sacīja, ka šī ideja "ilustrē kanclera Olafa Šolca vājumu", atbalstot Ukrainu, un parāda, ka Vācija nespēj to, ko spēj Lielbritānija.

Neskatoties uz Ukrainas lūgumiem, Šolcs līdz šim ir noraidījis "Taurus" piegādi Ukrainai, acīmredzot bažījoties, ka iespējamā Vācijas raķešu izmantošana uzbrukumos Krievijas teritorijā varētu saasināt konfliktu.

Hofreiters sacīja, ka ierosinātā raķešu apmaiņa būtu labāka nekā nekas, taču Vācijā ražotās raķetes "Taurus" ir daudz spējīgākas nekā anglo-franču raķetes "Storm Shadow" un ir daudz mazāk jutīgas pret elektroniskiem pretpasākumiem.

Savukārt kristīgo demokrātu (CDU) ārlietu runasvīrs, bijušais Bundesvēra pulkvedis Roderihs Kīzeveters nosauca raķešu apmaiņas ideju par apkaunojošu Vācijai un par acīmredzamu pretrunu Vācijas pretenzijām uz līderes pozīciju Eiropā.

"Ja Vācija pieņems šo priekšlikumu, tas arī liecinās par uzticības trūkumu Ukrainai," viņš uzsvēra. Kīzeveters aicināja Vāciju pašai piegādāt Ukrainai "Taurus", norādot, ka atbalsts Ukrainai ar "Taurus" kalpos arī pašas Vācijas drošībai un novērsīs kara izplešanos".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu