VVD: Autoservisu kontroles laikā ievāktie augsnes un grunts paraugi norāda uz neatbilstošu atkritumu uzglabāšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Autoservisu kontroles kampaņas laikā ievāktie augsnes un grunts paraugi norāda uz neatbilstošu atkritumu uzglabāšanu un apsaimniekošanu vairumā autoservisu, secinājis Valsts vides dienests (VVD).

Kā aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Karīna Dvorjaņinova, lai vērtētu to, kādu ietekmi uz augsnes stāvokli rada autoservisu darbība un bīstamo atkritumu neatbilstoša uzglabāšana un apsaimniekošana, 2023.gada autoservisu kontroles kampaņas laikā VVD pirmo reizi desmit objektos - nolietoto transportlīdzekļu uzglabāšanas vietās un autoservisu teritorijās - veica augsnes un grunts paraugu noņemšanu. VVD atgādina, ka kampaņas laikā VVD kopumā apsekoja 111 autoservisus un nolietoto transportlīdzekļu apsaimniekošanas objektus.

Dvorjaņinova norāda, ka veiktie augsnes un grunts paraugu testēšanas rezultāti parādīja būtisku augsnes piesārņojumu autoservisu teritorijās, kur veiktas darbības ar bīstamajiem atkritumiem - tādiem kā smēreļļas, eļļas filtri un citi. Trijos no desmit objektiem, kuros pirms kampaņas veikta augsnes un grunts paraugu noņemšana, kas jau bija VVD redzeslokā kā nolietotu transportlīdzekļu un citu bīstamo atkritumu apsaimniekošanas objekti, naftas produktu koncentrācijas pārsniedza kritisko robežlielumu, kuru sasniedzot vai pārsniedzot, augsnes un grunts funkcionālās īpašības ir nopietni traucētas vai piesārņojums tieši apdraud cilvēku veselību vai vidi.

Līdz ar to VVD ir izdevis lēmumus par veicamām rīcībām teritorijas sakārtošanai, tai skaitā izpildrīkojumus par piespiedu naudu 5000 eiro apmērā.

Septiņos no kampaņas laikā apsekotajiem desmit objektiem veikta nolietoto transportlīdzekļu apsaimniekošana. Paraugos testētas smago metālu - hroma (Cr), svina (Pb), niķeļa (Ni), kadmija (Cd) un naftas produktu koncentrācijas, tās pēc tam salīdzinātas ar augsnes un grunts normatīviem, tādējādi nosakot piesārņojuma līmeni konkrētajā teritorijā. Nevienā no desmit paraugiem nav pārsniegts testēto rādītāju kritiskais robežlielums. Paraugu testēšanu veica Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR".

Kā iepriekš VVD ziņoja, kampaņas rezultāti liecināja, ka nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas pārkāpumi ir konstatēti katrā trešajā objektā. VVD precizē - 62% veikto pārbaužu tika konstatēts, ka nolietotie transportlīdzekļi netiek uzglabāti uz piesārņojošas vielas necaurlaidīga seguma, līdzvērtīgs skaits operatoru nenodrošina lietusūdeņu savākšanu un attīrīšanu no nolietoto transportlīdzekļu uzglabāšanas laukumiem.

Saimnieciskās darbības veicējiem neievērojot vides aizsardzības prasības autoservisos, nolietoto transportlīdzekļu uzglabāšanas vietās, pastāv risks piesārņot grunti un gruntsūdeņus.

VVD vērš uzmanību, ka augsnes un grunts kvalitātes normatīvi nedrīkst būt pārsniegti, sākot jaunu piesārņojošu darbību. Ja ir pārsniegts kāds no robežlielumiem, aizliegts veikt jebkādas darbības, kas izraisa augsnes un grunts kvalitātes pasliktināšanos, un jāveic konkrēti pasākumi atbilstoši likumam "Par piesārņojumu".

VVD aicina saimnieciskās darbības veicējus rīkoties atbildīgi un uzraudzīt savas teritorijas sakoptību. Ar to, kādas vides prasības ir jāievēro, ja plāno atvērt autotransportlīdzekļu remontdarbnīcu (autoservisu), var iepazīties digitālajā vietnē: "

Tāpat VVD aicina sabiedrību vērst uzmanību uz to, vai izvēlētajā autoservisā ir ievērotas vides aizsardzības prasības. Gadījumos, kad pastāv pamatotas aizdomas par negodprātīgu rīcību pret vidi kādā no autoservisiem, VVD aicina iedzīvotājus ziņot, zvanot uz Vides SOS tālruni 26 338 800 vai izmantojot Vides SOS mobilo aplikāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu