Gvatemalā maiju karaļa kapenēs atrasta nefrīta maska (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: National Geographic

Gvatemalā vienā no maiju karaļu kapenēm atrasta nefrīta maska, kas varētu būt aptuveni 1700 gadus veca. Artefaktu ziemeļaustrumu pilsētā Čočitamā atklāja pētnieks Fransisko Estrada-Bellijs, ziņo “National Geographic”.

Zinātnieki atrada valdnieka Itzamna Kokai Balama kapenes. Viņš, iespējams, pārvaldīja maiju pilsētu ap 350. gadu pēc mūsu ēras.

Tomēr Fransisko pieļauj, ka šis valdnieks varēja būt saistīts ar vēl varenākām mezoamerikāņu dinastijām.

“Šis ir ļoti strīdīgs temats. Šī maska ir vēl viena nagla seno maiju vēstures interpretāciju zārkā,” saka arheologs.

Lai gan atklājums ir aprakstīts tikai tagad, Čočkitamā jau 2021. gadā tika atrasts maiju valdnieka kapenes. Iespējams, ka laupītāji, kas izraka tuneli uz karaļa kapavietu, bija apsteiguši zinātniekus. Taču Fransisko Estrada-Belli un viņa kolēģis Bhannijs Žirons, izmantojot LIDAR kartēšanas tehnoloģiju, pamanīja vietu, ko laupītāji, šķiet, nebija aiztikuši.

Vīrieši sāka izrakumus. Kad viņi ierakās piramīdā vairāk nekā septiņus metrus, process vairāk atgādināja akas rakšanu. Taču tad Žirons atrada galvaskausu, vairākus zobus un zārka formas akmens lādīti.

Estrada-Bellija pamanīja apbedījumu pavadošos priekšmetus: podiņu, milzīgu austeru čaulu komplektu, daudz kaulu un nefrīta daļiņas.

Nefrītu izmantoja, lai izveidotu mozaīkas maskas, kas attēloja dievības vai senčus, demonstrējot apglabātās personas bagātību un varu. Tādējādi maska arheologiem sniedza norādi uz apbedītās personas statusu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu