Hutiešu nemiernieki uzbrukuši tankkuģim, kas vedis krievu naftu; izcēlies ugunsgrēks (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Jemenas hutiešu nemiernieki raidījuši raķeti uz tankkuģi “Marlin Luanda”, kas bija ceļā uz Sarkano jūru. Izcēlās ugunsgrēks, raksta Bloomberg. Kuģis piederēja Singapūras uzņēmumam “Trafigura Group”, un tas pārvadāja Krievijas naftas produktus plastmasas un benzīna ražošanai, paziņoja naftas tirgotāja pārstāvis. Viņš precizēja, vai kuģa atradās nafta, kas nopirkta par cenu, kura bija zemāka par “griestiem”, ko noteikušas G7 valstis saskaņā ar sankcijām.

Tankkuģī trāpīja raķete, kad tas šķērsoja Adenas līci. Tas bija līdz šim lielākais hutiešu uzbrukums naftas tankkuģim. Lai nodzēstu ugunsgrēku kravas nodalījumā, apkalpe izmantoja speciālo aprīkojumu. Uz notikuma vietu tika nosūtīti arī karakuģi, lai sniegtu palīdzību. Bojāgājušo nebija.

Hutiešu pārstāvis Yahya Saria apstiprināja uzbrukumu kuģim “Marlin Luanda”. Saskaņā ar “Marine Traffic” informāciju tankkuģis, kas kuģoja ar Māršala salu karogu, bija ceļā no Grieķijas uz Singapūru. Tam bija paredzēts ierasties galamērķī 8. februārī.

Pirms kara Ukrainā “Trafigura” bija viens no lielākajiem Krievijas naftas piegādātājiem. Uzņēmums aktīvi sadarbojās arī ar “Rosneft”, taču 2022. gadā pēc sankciju ieviešanas atteicās no “Vostok Oil” megaprojekta. Šā gada janvārī “Trafigura” pārdeva daļu Indijas naftas pārstrādes rūpnīcā “Nayara Energy”, kuras lielākais akcionārs ir “Rosneft”.

Šī ir otrā reize, kad kuģis, kas pārvadā Krievijas naftu, ir pakļauts hutiešu apšaudei. Ar Panamas karogu peldošam tankkuģim uzbruka 13. janvārī. Raķete iekrita ūdenī, bet kuģis netika bojāts. Tika ziņots, ka hutieši tam uzbruka kļūdas pēc, paļaujoties uz novecojušu informāciju, ka tas pieder Lielbritānijas uzņēmumam “Union Maritime”.

“Ansar Allah” grupējuma pārstāvis Muhameds al Buheiti sacīja, ka Krievijas kuģiem reģionā “nekas nedraud”, un pauda gatavību nodrošināt to drošību.

Kuģu apšaudes Sarkanajā jūrā sākās novembrī. Hutieši, kurus atbalsta Irāna, paziņoja, ka mērķi būs Izraēlas kuģi, nosaucot to par atbildi uz militāro operāciju Gazas joslā. Tā rezultātā daudzi jūrniecības uzņēmumi pārtrauca tirdzniecības darbības Sarkanajā jūrā. Saskaņā ar ANO datiem no 26. janvāra kravu pārvadājumi caur Suecas kanālu bija samazinājušies par 45%.

Savukārt ASV un Lielbritānija sāka uzlidojumus hutiešu militārajiem mērķiem Jemenā, lai novērstu agresijas turpināšanos, un arī noteica sankcijas. Janvārī hutieši atbildēja uz šiem gaisa triecieniem, uzbrūkot ASV kuģiem. Tā 18. janvārī tika šauts uz kuģi “Genco Picardy”, bet 19. janvārī mērķis bija tankkuģis “Chem Ranger”. Hutiešu līderis Abdel Malek al-Husi paziņoja par nodomu turpināt uzbrukumus ASV un Lielbritānijas kuģiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu