Krievija cenšas nogriezt Ukrainai piekļuvi “Starlink” satelītiem (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Krievija izmanto traucēšanas sistēmas, lai bloķētu Ukrainas spēku piekļuvi komerciālajiem “Starlink” satelītiem. Kā vēsta “Business Insider”, krievi pie tankiem piestiprina rīkus, lai traucētu satelītu signālus un apgrūtinātu bezpilota lidaparātu darbību, traucējot ukraiņu GPS vadāmajām bumbām un bezpilota lidaparātiem. Ukraiņu operatoriem nākas pārvietoties tuvāk saviem mērķiem pie frontes līnijas.

Analītiķi apgalvo, ka, lai gan Krievijas traucēšana kļūst arvien efektīvāka Ukrainas modernāko ieroču neitralizēšanā, mēģinājumi atslēgt Ukrainai piekļuvi “Starlink” satelītiem līdz šim nav bijuši veiksmīgi.

“Krievija ļoti vēlētos atrast veidu, kā neļaut Ukrainai izmantot “Starlink”. Taču to ir daudz vieglāk pateikt nekā izdarīt satelītu tīkla arhitektūras dēļ,”

sacīja bezpeļņas organizācijas “Secure World Foundation” galvenais programmu direktors Braiens Vīdens.

Viņš teica, ka “Starlink” signālus ir daudz grūtāk traucēt elektroniskās kaujas kontekstā. Krievijas hakeriem līdz šim nav izdevies uzlauzt “Starlink”.

Lai gan publiski pieejamo datu par Krievijas elektroniskajiem uzbrukumiem “Starlink” ir “ļoti maz”, Vīdens teica, ka hakeru centieni, šķiet, nav bijuši īpaši veiksmīgi.

Kompānija “SpaceX”, kurai pieder “Starlink”, cieta no kiberuzbrukuma 2022. gada aprīlī. Tolaik inženieri atvairīja Krievijas traucējošos uzbrukumus, atjauninot sistēmas programmatūru, izdevumam “Business Insider” pastāstīja kāda vārdā neminēta Pentagona amatpersona.

Vēlāk, mēnesi pēc uzbrukuma, Īlons Masks norādīja, ka “Starlink” ir izturējusi Krievijas hakeru mēģinājumus. Par citiem Krievijas traucēšanas vai hakeru uzbrukumiem “Starlink” nav ziņots.

Publikācija norāda, ka Krievija attīsta elektroniskās kara sistēmu arsenālu, kas vērsts uz sakaru satelītu traucēšanu. Runa ir par mobilo transportlīdzekļu traucēšanas staciju R-330Zh “Zhitel” un sakaru satelītu slāpēšanas sistēmu “Bylina-MM”.

Tiek norādīts, ka tām ir uz kravas automašīnām novietotas antenas, kas pārraida lielas jaudas signālus, lai piesātinātu visus uztvērējus, kas noskaņoti uz “Starlink” frekvencēm.

Sākoties pilna apmēra iebrukumam, uzņēmums “SpaceX” ir nodrošinājis Ukrainai piekļuvi “Starlink” satelītu sakariem. Pirmā ASV uzņēmuma “SpaceX” satelītu interneta staciju “StarLink” partija tika nogādāta Ukrainā 28. februārī.

No 21. decembra Ukrainā darbojās aptuveni 50 000 “Starlink” uztvērēju, ko Ukraina saņēma, pateicoties Digitālās ekonomikas ministrijas līgumiem ar starptautiskajiem donoriem un partneriem.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu