Starptautiskā konferencē Rīgā meklēs veidus, kā Ukrainai atgūt uz Krieviju deportētos bērnus (4)

Piedalīsies Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska.
Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska. Foto: AP/Scanpix

31. janvārī un 1. februārī Rīgā notiks starptautiska konference "Krievijas karš pret bērniem" (Russia’s War on Children). Tajā aicināti piedalīties cilvēktiesību, starptautisko tiesību, starptautisko attiecību eksperti, nevalstisko organizāciju pārstāvji, kas ikdienā strādā ar bērnu tiesību un humānās palīdzības jautājumiem. 1.februārī konference tiešraidē būs skatāma portālā TVNET.

Konferencē atklāšanas uzrunu attālināti teiks Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska, kā arī dalību apstiprinājuši Latvijas Valsts prezidents (2019-2023) Egils Levits, Vācijas Bundestāga viceprezidente Katrīna Gēringa-Ekardte, Kanādas ārlietu ministre Melānija Džolija, Roberta F. Kenedija Cilvēktiesību fonda prezidente Kerija Kenedija, Jeilas Humanitārās pētniecības laboratorijas izpilddirektors Nataniēls Reimonds, kā arī pārstāvji no Ukrainas prezidenta administrācijas un citām institūcijām un nevalstisko cilvēktiesību organizāciju un pētniecības centru vadītāji no dažādām Eiropas valstīm.

"Konference ir platforma, kas palīdzēs turpināt meklēt atbildes par to, kādi starptautiskie tiesību instrumenti var tikt izmantoti, lai palīdzētu Ukrainai atgūt uz Krieviju deportētos bērnus, kādu ieguldījumu tajā var sniegt žurnālisti ar savu izmeklēšanas un analītisko darbu, kā palīdzēt bērniem un ģimenēm pēc atgriešanās mājās, lai mazinātu tiem nodarīto psiholoģisko un emocionālo traumu, kā arī vissvarīgākais - kā noturēt starptautiskās sabiedrības uzmanību un spiedienu, lai panāktu Ukrainas bērnu atgriešanos mājās," norāda konferences patrons, bijušais Valsts prezidents un Latvijas īpašais pārstāvis starptautisko tiesību un valsts atbildības jautājumos Egils Levits.

Konferencē arī tiks publiski uzklausītas nolaupīto un Ukrainā atpakaļ atvesto bērnu liecības,

diskutēts par politiskajiem un juridiskajiem Ukrainas bērnu nolaupīšanas aspektiem un starptautiskās sabiedrības atbildību, identificēti starptautisko tiesību instrumenti, ar kuru palīdzību varētu atgūt Ukrainas bērnus.

Saskaņā ar Ukrainas Valsts informācijas biroju uz Krieviju vai Baltkrieviju deportēti vai piespiedu kārtā pārvietoti ir 19 546 bērni. Līdz šim izdevies atgūt 388 bērnus jeb mazāk nekā 0,2% no prom aizvestajiem bērniem. Daļa bērnu ir kara laikā kļuvuši par bāreņiem, citi ar viltu tika ievilināti Krievijā uz "vasaras nometnēm". Vecākiem Ukrainā tika iegalvots, ka viņu bērni uz brīdi gūs īsu atelpu no kara šausmām, taču tā vietā viņi tikai nolaupīti. Bērnu nolaupīšana un piespiedu pārvietošana ir klajš 4. Ženēvas konvencijas pārkāpums, kā arī šausminošs kara noziegums.

Konferenci organizē Ukrainas prezidenta administrācija, Ukrainas vēstniecība Latvijā sadarbībā ar Ukrainas Ārlietu ministriju, Latvijas Republikas Ārlietu ministriju un projektu "Bring Kids Back UA", Bērnu slimnīcas fondu un citiem atbalstītājiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu