Nacionālās apvienības līderis nedomā frakcijā turpināt sadarbību ar partiju pametušo Kiršteinu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins tribīnē Saeimas sēdē, kur otrajā lasījumā skata 2024. gada valsts budžetu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam.
Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins tribīnē Saeimas sēdē, kur otrajā lasījumā skata 2024. gada valsts budžetu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam. Foto: Zane Bitere/LETA

Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars nesaskata iespēju turpināt sadarbību ar partiju pametušo Aleksandru Kiršteinu Saeimas frakcijā.

"Nesaskatu iespēju, ka NA frakcijā var darboties kāds, kurš ir izslēgts vai izstājies no partijas," aģentūrai LETA pauda Dzintars, norādot, ka, visticamāk, būs cita veida sadarbības formāts, ja par to varēs vienoties.

Politiķis atzīmēja, ka NA ir līdzīga pieredze citos Saeimas sasaukumos, piemēram, kad Ingūna Rībena izstājās no partijas un frakcijas, apvienība turpinājusi "korekti sadarboties", sniedzot tehnisku atbalstu un apmainoties ar informāciju.

Patlaban Kiršteins atrodas Briselē, pēc viņa atgriešanās par to plānots runāt, norādīja NA līderis.

Dzintars sacīja, ka NA un Kiršteinam ir domstarpības par rīcības formu un sadarbības partneru izvēli, taču apvienībai neesot šaubu, ka nacionālpolitikas jautājumu mērķu izpratnē Kiršteins ir NA domubiedrs.

"Nav vēlmes nostāties uz kādas naidīgas takas. Uzskatām, ka nacionāli domājošiem cilvēkiem ir jāsadarbojas neatkarīgi, vai ir vienā partijā vai nav," teica Dzintars.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Dzintars paziņoja, ka Kiršteins vairs nav politiskā spēka biedrs. Politiķis uzrakstīja iesniegumu par izstāšanos no partijas, noliedzot, ka lēmums ir saistīts ar neseno braucienu uz Ķīnu.

Savukārt pēc Dzintara teiktā, sadarbības grūtības ar Kiršteinu partijai bijušas ilgstoši. Lēmumu par turpmākas sadarbības pārtraukšanu ietekmējis arī deputāta nesenais brauciens uz Ķīnu.

NA līderis atzīmēja, ka NA nostāja nav pret Ķīnu vai pret diplomātisku attiecību uzturēšanu ar to, taču ārpolitika būtu jāveido "vienoti un saskaņoti".

Kiršteins aģentūrai LETA teica, ka viņam ir "atšķirīgi uzskati par šo valdību un iespējamo darbošanos koalīcijā, ja kaut kas mainās un NA aicina atpakaļ", proti, par partijas stratēģiskajiem uzstādījumiem, viedokli un attieksmi pret Zaļo kursu un partiju "Vienotība".

LETA jau rakstīja, ka vairāki Saeimas deputāti, kas sadarbojas ar Ķīnas parlamentu, bija devušies uz Ķīnu. Grupas vadītājs Ainārs Šlesers (LPV) publiski pauda, ka braucienu apmaksā Ķīnas valdība. Šajā braucienā devās arī divi deputāti no NA - Kiršteins un Edmunds Teirumnieks.

Iepriekš Saeimas sekretāra biedrs Jānis Grasbergs (NA) LTV norādīja, ka Šlesera lūgumu brauciena dēļ attaisnot grupas neierašanos uz Saeimas sēdi atbilstoši Saeimas kārtības rullim nevarēs. Frakcijām būs jāraksta atsevišķi pieprasījumi. Grasbergs piebilda, ka NA deputātiem, iespējams, būs jāraksta neapmaksātā atvaļinājumā pieteikums. Kiršteins uz to LTV atcirta, ka Grasbergs melojot, un līdz ar to esot "zaudējis savu politisko karjeru".

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir paziņojis, ka, "reaģējot uz publiski izskanējušo informāciju par vairāku Saeimas deputātu vizīti Ķīnā, atbilstoši savai kompetencei veiks padziļinātu informācijas izvērtējumu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu