Vai iespējams pirms termiņa atgūt zaudētu autovadītāja apliecību?

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kāds iedzīvotājs interesējies, vai iespējams priekšlaicīgi atgūt zaudētas autovadītāja tiesības, vēsta "LVportāls".

Iedzīvotājs vaicā: "Vai ir iespēja pirms termiņa atgūt autovadītāja apliecību? Protams, noteiktā kārtībā. Apliecība atņemta par braukšanu dzērumā uz trīs gadiem. Esmu 2. grupas invalīds un dzīvoju laukos, kur sabiedriskais transports ir retums, tāpēc nokļūšana pie ārsta ir problemātiska. Soda laiks beidzas pēc 1,5 gadiem. Ir narkologa apliecinājums par alkohola nelietošanu 1,5 gadu laikā."

Administratīvās atbildības likuma 17. pants paredz, ka tiesību atņemšana ir personai piešķirto tiesību anulēšana, nosakot tai aizliegumu noteiktu laiku atkārtoti iegūt šīs tiesības. Savukārt pēc tiesību atņemšanas termiņa beigām personai tiesības ir jāiegūst no jauna, ievērojot normatīvajos aktos noteikto tiesību piešķiršanas kārtību.

Tiesību atņemšanu nosaka uz laiku no viena mēneša līdz pieciem gadiem. 14. panta otrajā daļā noteikts, ka, piemērojot sodu par administratīvo pārkāpumu, brīdinājums un naudas sods ir pamatsodi, bet tiesību atņemšana un tiesību izmantošanas aizliegums – papildsodi.

Normatīvajos aktos netiek paredzēta iespēja ātrāk atgūt atņemtās transportlīdzekļa vadītāja tiesības (pat tad, ja tās nepieciešamas darba veikšanai vai nokļūšanai līdz ārstniecības iestādei). Transportlīdzekļu un transportlīdzekļu vadītāju valsts reģistrā izdarītais ieraksts ātrāk par noteikto termiņu, šajā gadījumā trīs gadiem, netiks dzēsts. Plašāks skaidrojums atrodams šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu