Valdība nosaka minimālo finanšu līdzekļu apmēru tautsaimniecībā nodarbinātiem ārzemniekiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valdība otrdien, 30. janvārī, atbalstīja grozījumus noteikumiem par ārzemniekam nepieciešamo finanšu līdzekļu apmēru un finanšu līdzekļu esības konstatēšanu, kas paredz noteikt, ka visās tautsaimniecības nozarēs ārvalstu strādājošajiem minimālais finanšu līdzekļu apmērs ir nozares vidējās algas līmenī.

Kā norāda Ekonomikas ministrijā (EM), tiesību akta projekts ir nepieciešams, lai atbalstītu visas tautsaimniecības nozares, ņemot vērā darbaspēka trūkumu, tādējādi veicinot ražošanas apjomu pieaugumu un spēju pielāgoties jaunajiem produktivitātes un konkurētspējas izaicinājumiem.

Lai mazinātu darbaspēka trūkuma negatīvo ietekmi uz ekonomisko izaugsmi visās tautsaimniecības nozarēs, ir nepieciešams atvieglot prasības attiecībā uz nepieciešamo finanšu līdzekļu apmēru ārzemniekiem, kuri saņem tiesības uz nodarbinātību visās tautsaimniecības nozarēs.

Par projektu ir panākta vienošanās 2023.gada 15.novembra Cilvēkkapitāla attīstības padomes sēdē.

EM norāda, ka pašreiz vairākās tautsaimniecībai būtiskās nozarēs, kurās ir visvairāk brīvo darba vietu un vislielākais darbaspēka iztrūkums strādājošo mēneša bruto darba samaksa ir zemāka nekā valstī strādājošo mēneša vidējā bruto darba samaksa iepriekšējā gadā.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējā darba samaksa Latvijā pastāvīgi palielinās visās nozarēs un spiediens uz darba devējiem pieaug. Taču spēkā esošā prasība ārvalstniekiem maksāt vidējo darba samaksu valstī nevis nozarē ir radījusi situāciju, ka vietējam darba spēkam, uz kuru nav attiecināta šāda prasība, tiek maksāts būtiski mazāk nekā ārzemniekiem. Turklāt darba devēji saskaras ar būtisku vietējā darbaspēka trūkumu.

Kā norāda EM, ir nepieciešams noteikt, ka visās tautsaimniecības nozarēs ārvalstu strādājošajiem minimālais finanšu līdzekļu apmērs ir nozares vidējās algas līmenī.

Ārzemniekam, kurš uz vīzas pamata tiks nodarbināts visās tautsaimniecības nozarēs minimālais finanšu līdzekļu apmērs tiks noteikts vidējās bruto darba samaksas nozarē līmenī vai ar nozares ģenerālvienošanos, vai ja ārzemnieka paredzamās nodarbinātības nozares vidējā alga ir augstāka par Latvijā strādājošo mēneša vidējo bruto darba samaksu iepriekšējā gadā, ārzemniekam nepieciešamais finanšu līdzekļu apmērs ir ne mazāks par Latvijā strādājošo mēneša vidējo bruto darba samaksu iepriekšējā gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu