Noskaties Vārda brīvība un viedokļu daudzveidība: kāpēc tas ir svarīgi?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Latvijas Mediju ētikas padome (LMĒP) ir izveidojusi vairākus izglītojošus materiālus mediju lietotājiem par vārda brīvības principu medijos un viedokļu daudzveidības svarīgumu. Piedāvājam jums, lasītāji, iepazīties ar sagatavotajiem materiāliem, lai labāk izprastu šos principus. 

Tiesības paust viedokli un vārda brīvība

Šajā video LMĒP Ētikas padomes locekle, RSU profesore Anda Rožukalne un žurnāla "Ir" redaktors Pauls Raudseps skaidro, kāpēc vārda brīvība un tiesības paust viedokli ir svarīgas; vai vārda brīvībai ir robežas un kādos gadījumos to var ierobežot; kāpēc mediji publicē un pārraida viedokļus,

kas daudziem šķiet nepieņemami; vai publiski izplatīts viedoklis drīkst būt provocējošs, aizvainojošs, rupjš?

Plašāk par šo jautājumu var lasīt padomes sagatavotajā brošūrā, kurā LMĒP Ētikas padomes locekle, RSU profesore Anda Rožukalne skaidro dažādus ar vārda brīvības principa īstenošanu mediju darbā saistītus aspektus un problemātiku.

Savukārt fragmenti no Ētikas padomes atzinumiem un situāciju vērtējumiem, kas ir sniegti par ļoti atšķirīgiem gadījumiem, palīdz izprast šī principa universālos aspektus, vienlaikus parādot, ka ētikas principu īstenošana ikdienas lēmumos nevar būt mehāniska, bet prasa pastāvīgi apzināties un izvērtēt situācijas apstākļus, kontekstu un lietot savas tiesības atbildīgi.

Viedokļu daudzveidība medijos

Video: Viedokļu daudzveidība medijos 

Šajā video LMĒP Ētikas padomes locekle, RSU profesore Anda Rožukalne un žurnāla "Ir" redaktors Pauls Raudseps skaidro kāpēc medijiem, ziņojot par sabiedrībai svarīgiem jautājumiem, būtu jāatspoguļo dažādi viedokļi; vai ziņa, kurā nav iekļauti viedokļi vai ir tikai viens viedoklis, liecina par žurnālista neprofesionalitāti;

vai žurnālistam ir tiesības atteikties iekļaut materiālā kādus viedokļus un vai tas nav pretrunā ar vārda brīvības principu;

vai žurnālistam ir tiesības un pienākums izvērtēt viedokļus pirms to iekļaušanas materiālā?

Arī par šo jautājumu padome ir sagatavojusi izglītojošu brošūru - tajā Rožukalne raksta par dažādiem ar viedokļu daudzveidību saistītiem aspektiem.

Fragmenti no Ētikas padomes atzinumiem un situāciju vērtējumiem, kas ir sniegti par ļoti atšķirīgiem gadījumiem, demonstrē viedokļu daudzveidības svarīgumu.

Vienlaikus tie rāda, ka šī principa īstenošana mediju ikdienā nevar būt mehāniska, bet prasa pastāvīgi apzināties situācijas apstākļus un kontekstu, izvērtēt citus skata punktus, nodrošināt balansu starp pieejamo informāciju, materiāla žanru, sabiedrības interesi un žurnālista mērķiem.

Materiāli ir veidoti ar Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu