VIDEO Jēkabpilietim atceļ tuvošanās aizliegumu, viņš mēģina cietušo nolaupīt (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Pēc pagājušajā gadā notikušās traģēdijas Jēkabpilī, kad Leons Rusiņš pēc ilgstošas vajāšanas nogalināja sievieti, ļoti līdzīgs gadījums gandrīz notika aizvadītajā naktī, tomēr šoreiz likumsargiem izdevās novērst traģēdiju un varmāku aizturēt, vēsta LTV raidījums “Panorāma”.

Pagājušajā gadā policija aizturēja 23 gadus vecu jēkabpilieti par seksuāla rakstura noziegumiem pret jaunu sievieti, tiesa piemēroja apcietinājumu, kas vēlāk tika pagarināts. Tomēr vēlāk vīrietis tika izlaists brīvībā.

Vīrietis piecas reizes pārkāpa aizliegumu sazināties ar cietušo, un policija lūdza vīrietim atkal piemērot apcietinājumu. Taču 18. janvārī slēgtā tiesas sēdē pagaidu aizsardzība tika atcelta.

Tajā pašā dienā, kad spriedums stājās spēkā – 1. februārī –, jēkabpilietis mēģināja sievieti nolaupīt. Tomēr šoreiz situācija norisinājās Rīgā, nevis Jēkabpilī. Pateicoties kaimiņu iesaistei, sievieti izdevās glābt un vīrietis aizbēga.

Policijai izdevās vīrieti aizturēt vilcienā.

"Līdzi [viņam] bija nazis; bruņots. Policijā salauza griestus, uzbruka policijas darbiniekiem, norāva metāla stieni un mēģināja pārgriezt sev vēnas," par aizturēto stāstīja policijas pārstāve.

Zemgales rajona tiesas tiesnesis Valdis Muižnieks rakstiskā atbildē “Panorāmai” skaidroja, kādēļ vīrietim vispār tika atcelts aizliegums cietušajai tuvoties: "Netika vairs konstatēts pamats tā turpmākai piemērošanai, un netika konstatēts, ka turpinātos prasītājas apdraudējums. Tiesas sēdē piedalījās arī pati prasītāja un apliecināja, ka vairs nepastāv viņas apdraudējums."

Tomēr Valsts policija ir pretējās domās, jo vīrietis jau pusaudža vecumā ir izcietis cietumsodu par izvarošanu.

Vien 23 gadu vecumā vīrietis jau sešus gadus ir pavadījis ieslodzījumā, informēja policija.

Arī prokurors piekrīt, ka šādi varmākas jāuztver nopietni, un šis gadījums to kārtējo reizi pierāda. "Jāsaka milzu paldies policijas darbiniekiem, kuri devās no Jēkabpils uz Rīgu. Informācijas apmaiņa bija teicama," skaidroja Zemgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Aigars Bičušs.

Piektdien, 2. februārī, tiesa piemēroja aizturētajam policijas prasīto drošības līdzekli – apcietinājumu. "Manuprāt, tiesnesim būs ļoti grūti argumentēt, kāpēc nepiemērot apcietinājumu," sprieda prokurors.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks uzsvēra, ka pret varmākām tiek ieturēta nulle tolerances, un policija to pašu sagaida no tiesnešiem.

"Mēs esam būtībā pieteikuši karu varmākām. Un grozījumi likumā par vajāšanu, par draudiem, par pagaidu aizsardzības pārkāpumu ļauj mums iedarbināt citus mehānismus," teica Ruks.

Ja policijas prasīto sankciju vietā tiesa piemēro maigākus līdzekļus, tad policija ir bezspēcīga. Šajā gadījumā tikai par mata tiesu izšķīrās tas, ka nenotika jaunās sievietes slepkavība vai sakropļošana. "Mums vakar izdevās novērst lielu nelaimi," pauda policijas pārstāve.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu